Han (Japani)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Han (jap. ) tarkoitti Japanissa feodaaliherrojen läänityksiä, jotka loi Toyotomi Hideyoshi ja jotka olivat olemassa lakkauttamiseensa saakka vuonna 1871, kolme vuotta Meiji-restauraation jälkeen. Hanien määrä vaihteli; tyypillisesti Edo-kauden aikana maassa oli noin 300 hania. Suurinta osaa johti daimio, jonka alueen maatalouden tuotto oli 10 000 kokua tai enemmän. Daimiot vannoivat uskollisuuttaan shōgunille.

Hanit erosivat provinsseista (jap. , kuni), jotka keisarillinen hovi oli perustanut aiemmin pääosin 700-luvulla. Provinssi oli alun perin valtion alueellisen hallinnon jakoyksikkö. Muromachi-kaudella Ashikaga-bakufu nimitti shugon hallitsemaan jokaista provinssia. Heidän valtansa taantui suurimmaksi osaksi kauden lopulla, ja sengoku-daimiot korvasivat heidät. Suurin osa sengoku-daimioista oli shugoja alempiarvoisia samuraita, mutta jotkut shugot, kuten Shimazu-klaani Satsuman provinssissa, selviytyivät Edo-kaudelle saakka.

Edo-kaudella provinssit säilyivät maantieteellisinä alueina. Nyt han oli kuitenkin alueellinen hallintoyksikkö ja määritteli siten alueen, jolla paikallishallinto voi käyttää valtaansa. Han-järjestelmän määritteli Tokugawa-bakufu: hanien koot vaihtelivat, mutta bakufun määritelmän mukaan jokainen han oli läänitysalue, jonka maatalous tuotti ainakin 10 000 kokun verran vuosittain. Daimio määriteltiin hanin pääksi, joka palveli shōgunia ilman välikäsiä. Jos daimion vasallilla oli yli 10 000 kokun arvoinen läänitys (kuten Katakura Kagetsunalla Sendaissa tai Inada Kurōbeilla Tokushimassa), hän ei palvellut shōgunia vaan daimiota – hän ei siis määritelmän mukaan ollut daimio. Tällaisten samuraiden hallituksia ja alueita kutsuttiin silti yksinkertaisuuden vuoksi haneiksi.

Kun Tokugawa-bakufu kaatui, han-järjestelmä korvattiin muutaman vuoden kuluttua prefektuureilla, jotka ovat nykyäänkin käytössä.

Hanit vaihtelivat koon ja tuoton mukaan. Bakufu luokitteli hanit pääosin koon perusteella, mutta luokitteluun vaikutti poliittinen merkitys, ja hanin ja sen daimion odotettiin käyttäytyvän luokkansa mukaisesti. Suurimmat hanit käsittivät provinsseja suurempia läänityksiä ja niiden daimioita nimitettiin temillä kokushu, provinssiherra.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Han (country subdivision)