Melusaaste

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kertakäyttöiset korvatulpat, joiden avulla voi suojautua haitalliselta melulta.

Melusaaste on liian kovaa melua. Melu on ääntä, joka on terveydelle haitallista tai joka merkityksellisesti vähentää ympäristön viihtyisyyttä tai merkityksellisesti haittaa työntekoa. Melun voimakkuus ilmoitetaan desibeleinä. Liika altistuminen melusaasteelle aiheuttaa tinnitusta.

Lainsäädäntöä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Omatekoinen ajoneuvolla meluamisen kieltävä kyltti.

Melulähteille työkäytössä on määritelty melurajat, joita työkone ei saisi ylittää. Työlainsäädännössä on määritelty aikarajoja melusaasteelle, joihin työntekijä saa altistua.

Melusaasteen lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melusaastetta syntyy liikenteestä ja työkoneista. Liikennettä ovat maaliikenne ja lentoliikenne. Melusaastetta voi syntyä myös vesipumpuista, tuuligeneraattoreista, yms. ääntä tuottavista laitteista. Työkoneiden melusaastetta tulee esimerkiksi kallioporauksessa. Työkoneiden melusaaste haittaa erityisesti sen takia, että melun lähde on lähellä ihmisen korvia. Kuuloa suojataan kuulosuojaimilla esim. moottorisahalla työskentelyssä.

Meluhaittojen vähentäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peltorin Optime III-kuulosuojain

Melusaasteen haittavaikutuksia vähennetään melusaastetta aiheuttavien lähteiden äänen vaimennusta. Esimerkkinä ulkoisesta suojauksesta ovat liikenteen meluhaittojen ehkäisyyn meluaidat ja vallit. Melusaasteen haittavaikutuksia vähennetään myös ihmisten kuuloa suojaavilla kuulonsuojaimilla. Kuulosuojaimia on olemassa korvien päälle sijoitettavia kuppimaisia suojuksia ja korvakäytävään sijoitettavia korvatulppia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]