Tsugarunsalmi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tsugarunsalmi on merkitty kartalle punaisella soikiolla
Tsugarunsalmi satelliittikuvassa

Tsugarunsalmi (jap. 津軽海峡, Tsugaru-kaikyō) on Japaninmeren ja Tyynenmeren yhdistävä salmi Pohjois-Japanissa Honshūn ja Hokkaidōn saarten välissä.[1] Salmen ali kulkee Seikan-tunneli sen kapeimmassa kohdassa, joka on 19,5 kilometriä leveä. Tunneli kulkee Honshūn Aomorin prefektuurin Tsugarun niemimaalla sijaitsevan Tappinniemen (Tappi-misaki) ja Hokkaidōn Matsumaen niemimaalla sijaitsevan Shirakaminniemen (Shirakami-misaki) kohdalla.

Tsugarunsalmella on itäinen ja läntinen sola, joista kummatkin noin 20 kilometriä leveitä. Leveimmillään salmi on noin 40 kilometriä leveä.[1] Itäisen solan maksimisyvyys on 200 metriä ja läntisen 140 metriä.

Aiemmin autolautta oli matkustajien ja laivarahdin yleisin tapa ylittää salmi. Ylitys kesti noin neljä tuntia. Myöhemmin 1980-luvun lopulta Seikan-tunneli tarjosi suositun ja halvan vaihtoehdon ja sen ansiosta matka-aika oli noin puolet lauttamatkaa lyhyempi. Kun Shinkansen-junat alkoivat vuonna 2016 kulkea tunnelissa Hakodateen saakka, matka-aika lyheni 50 minuuttiin.

Syyskuussa 1954 Tsugarunsalmessa tapahtui yli tuhat kuolonuhria vaatinut laivaonnettomuus, kun japanilainen matkustaja-alus Tōyamaru upposi taifuunin osuttua laivaan. Japanin tiede- ja teknologiaviraston raportin mukaan turmassa menehtyi 1 172 ihmistä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tsugaru Strait britannica.com. Encyclopædia Britannica. Viitattu 3.8.2021. (englanniksi)
  2. http://shippai.jst.go.jp/en/Detail?fn=0&id=CA1000609&