Tsugarunsalmi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tsugarunsalmi on merkitty kartalle punaisella soikiolla.

Tsugarunsalmi (jap. 津軽海峡, Tsugaru Kaikyō) on Japaninmeren ja Tyynenmeren yhdistävä salmi Pohjois-Japanissa Honshūn ja Hokkaidōn saarten välissä. Se on nimetty Aomorin prefektuurin läntisen osan mukaan. Salmen ali kulkee Seikan-tunneli sen kapeimmassa kohdassa (19,5 kilometriä leveä) Tappi Misakin ja Shirakami Misakin kohdalla, Aomorin prefektuurissa Honshūssa sijaitsevan Tsugarunniemen ja Hokkaidōssa sijaitsevan Matsumaenniemen välillä.

Tsugarunsalmella on itäinen ja läntinen sola, kummatkin noin 20 kilometriä leveitä. Itäisen solan maksimisyvyys on 200 ja läntisen 140 metriä.

Aiemmin matkustajien ja laivarahdin kuljetuksen yleisin tapa ylittää salmi oli autolauttoja käyttäen, jolloin ylitys kesti noin neljä tuntia. Nykyään Seikan-tunneli tarjoaa suositun ja halvan vaihtoehdon ja sen ansiosta matka-aika on noin puolet lauttamatkaa lyhyempi. Kun Shinkansen-junat alkavat kulkea tunnelissa Hakodateen (suunniteltu alkavaksi vuonna 2015), matka-aika lyhenee 50 minuuttiin.

Syyskuussa 1954 Tsugarunsalmessa tapahtui yli tuhat kuolonuhria vaatinut laivaonnettomuus, kun japanilainen matkustaja-alus Tōyamaru upposi taifuunin osuttua laivaan. Japanin tiede- ja teknologiaviraston raportin mukaan turmassa menehtyi 1 172 ihmistä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]