Autolautta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viking Line -varustamon entinen autolautta M/S Mariella.

Autolautta on alus, joka kykenee kuljettamaan autoja ja muita ajoneuvoja vesistön yli. Autolautat ovat tyypillisesti ro-ro-aluksia, joihin ajoneuvojen lastaus aluksen autokannelle ja sieltä pois tapahtuu aluksessa olevien porttien kautta. Portit sijaitsevat tyypillisesti aluksen keulassa ja perässä, jolloin alus on siis läpiajettava. Kaikki alukset eivät kuitenkaan ole läpiajettavia, lisäksi joissain on myös sivuportit aluksen kyljessä. Porteissa on rampit, joita pitkin ajoneuvot ajetaan autokannelle.[1] Pientä autolauttaa, joka liikennöi kahden päätepisteen väliä lyhyellä reitillä, kutsutaan lossiksi.

Autolautta Estonian uppoamisen 1994 jälkeen ryhdyttiin tarkastamaan keulaportillisia autolauttoja säännöllisesti.[2] Aluksen uppoamisen syynä oli keulavisiirin rikkoutuminen ja irtoaminen, jolloin vesi pääsi tulvimaan autokannelle kaataen ja upottaen aluksen.

M/S Color Magic, maailman suurin autolautta.

Ensimmäisissä käyttöönotetuissa autolautoissa matkustajia ja raskaan kaluston kuljettajia varten aluksissa oli hyttipaikkoja ja makuusalonkeja, joissa saattoi levähtää matkan ajan. Viihdykkeitä ei ruokaravintolaa ja baaria lukuun ottamatta juuri ollut.

Nykypäivän autolautat muistuttavat usein risteilyaluksia, ja ajoneuvojen siirto meren yli on muuttunut vain yhdeksi aluksen tehtävistä. Lauttaristeilyille lähdetään nykyään huvittelemaan, ja niissä on muun muassa useita ravintoloita ja baareja, uima-allasosasto saunoineen, pelikasino, lapsimatkustajille omat leikkihuoneensa, sekä verovapaa myymälä. Tämän johdosta varustamot puhuvat mieluummin ”risteilylautoista”.

EU-sisäliikenteessä Suomen ja Ruotsin välisessä liikenteessä verovapaus on säilytetty Ahvenanmaata koskevan tullivapauden avulla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Karlsson, Bengt: 40 vuotta Skandiasta – oikeasta autolautasta. Suomen Turku, 2001, 42. vsk, nro 2, s. 22. Turku: Turku-seura. ISSN 0780-5101.
  • Westerlund, Kasper (toim.): Färjefart : historiska och etnologiska perspektiv på färjetrafiken mellan Finland och Sverige. Åbo: Sjöhistoriska institutet vid Åbo Akademi, 2012. ISBN 978-952-12-2568-0. (ruotsiksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Autolauttaliikenne Viking Line Abp. Viitattu 4.10.2023.
  2. Muistio autolautta Estonian johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja selvitys pohjoismaisesta yhteistyöstä 1994. Merenkulkuhallitus. Viitattu 4.10.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.