Bombardier

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bombardier Inc.
Bombardier.svg
Yritysmuoto julkinen osakeyhtiö (TSX: BBD.A TSX: BBD.B)
Perustettu Valcourt, Quebec (1942)
Kotipaikka Montreal, Quebec, Kanada
Tuotteet lentokoneet, kiskokalusto
Liikevaihto 14,7 mrd. USD (2006)
Henkilökuntaa 59 550 (2006)
Kotisivu bombardier.com

Bombardier Inc. on kanadalainen pörssiyhtiö, joka valmistaa lentokoneita ja kiskokalustoa. Yhtiö valmisti aiemmin myös moottorikelkkoja, maastoajoneuvoja, vesiskoottereita ja perämoottoreita, mutta niiden valmistus siirrettiin vuonna 2003 Bombardier Inc.:n jakautumisessa syntyneelle uudelle yhtiölle, joka sai nimekseen Bombardier Recreational Products Inc. (BRP.) Tämä yhtiö ei ole Bombardier Inc.:n omistuksessa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bombardier Inc.:n perusti kanadalainen keksijä ja liikemies Joseph-Armand Bombardier vuonna 1942 nimellä L'Auto-Neige Bombardier Limitée. Yhtiö valmisti aluksi moottorirekiä ja maastokulkuneuvoja. Vuonna 1959 yhtiö toi markkinoille kevyen, yhden tai kahden istuttavan moottorikelkan nimeltään Ski-Doo, josta tuli nopeasti menestystuote. Sen vuosimyynti moninkertaistui 1960-luvun alkuvuosina noin 250 kappaleesta yli kahdeksaan tuhanteen moottorikelkkaan.[1]

Kiskokalusto (Bombardier Transportation)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiskokaluston valmistuksen Bombardier aloitti 1970-luvulla toimituksilla Montréalin metroon.lähde?

1980- ja 1990-luvuilla Bombardier osti kiskokaluston valmistajia muun muassa Yhdysvalloista, Belgiasta, Ranskasta, Meksikosta, Kanadasta ja Kiinasta.lähde?

Vuonna 2000 Bombardier osti DaimlerChrysler AG:n kiskokalustoyksikön ADtranz GmbH:n, minkä seurauksena yhtiöstä tuli maailman suurin kiskokaluston valmistaja.lähde?

Bombardierin kiskokalustotuotanto käsittää mm. vetureita, junia, suurnopeusjunia, metrojunia, raitiovaunuja ja pikaraitiovaunuja. Metrokalustoa Bombardier on toimittanut muun muassa Toronton, Montréalin ja New Yorkin metroihin. Bombardier oli myös mukana Eurostar-junia rakentaneessa konsortiossa.lähde?

Lentokoneet (Bombardier Aerospace)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Canadair Regional Jet CRJ 200ER
SAS:n CRJ 900

Lentokoneiden valmistukseen Bombardier siirtyi vuonna 1986 hankkimalla Kanadan valtiolta suuria tappioita kärsineen Canadair-lentokonetehtaan. Pian sen jälkeen Bombardier osti kanadalaisen de Havilland Canada -yhtiön ja vuonna 1989 irlantilaisen Short Brothers -yhtiön. Vuonna 1990 Bombardier osti yhdysvaltalaisen liikelentokoneiden valmistajan Learjet Corporationin.

Bombardier on henkilökunnan määrällä mitattuna nykyään Pohjois-Amerikassa ja EU:ssa kolmanneksi suurin lentokoneiden valmistaja Boeingin ja Airbusin jälkeen.lähde?

Tunnettuja Bombardierin valmistamia lentokoneita ovat syöttöliikenteeseen tarkoitetut Canadair Regional Jet -sarjan suihkukoneet ja De Havilland Canada Dash 8 -sarjan potkuriturpiinikoneet sekä Learjet- ja Challenger-liikesuihkukoneet.

Bombardier on Euroopan alueellisten lentoyhtiöiden liiton jäsen ja edustettuna sen johtokunnassa.lähde?

Bombardier Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bombardier Dash 8 (Flybe)

Bombardier osti vuonna 1988 rovaniemeläisen Lynx-moottorikelkkoja valmistaneen Nordtrac Oy:n. Yhtiön nimeksi muutettiin sittemmin Bombardier-Nordtrac Oy, ja se siirtyi Bombardier Inc.:stä erotetun Bombardier Recreational Products -yhtiön omistukseen vuonna 2003. Nykyään yhtiön nimi on BRP Finland Oy. Yhtiö valmistaa Rovaniemellä edelleen Lynx-moottorikelkkoja.lähde?

Variotram-matalalattiaraitiovaunu Helsingissä

Vuosina 2000 ja 2001 Bombardier toimitti 12 kaksivaunuista metroyksikköä HKL:lle Helsinkiiin.[2]

Helsingin uudet matalalattiaiset Variotram-raitiovaunut toimitti Bombardierin omistukseen vuonna 2000 siirtynyt Adtranz. Vaunuissa ilmeni runsaasti vikoja, minkä vuoksi Helsinki harkitsi jopa koko 75 milj. euron kaupan purkamista. [3] Toukokuussa 2007 Helsinki ja Bombardier pääsivät sopimukseen, jolla vaunujen huoltovastuu siirtyy kokonaan Bombardierille. [4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bombardier.