Puerta de Alcalá

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puerta de Alcalá
Puerta de Alcalá

Puerta de Alcalá (suomeksi Alcalán portti) on riemukaari Espanjan pääkaupungissa Madridissa. Se sijaitsee Plaza de la Independencialla (Itsenäisyyden aukio) lähellä kaupungin keskustaa ja Buen Retiron puistoa. Nimensä portti on saanut vanhasta kulkuväylästä läheiseen Alcalá de Henaresin kaupunkiin. Tuo väylä, Calle de Alcalá, on nykyään yksi Madridin vilkkaimpia katuja ja kaupungin liike-elämän keskus. Aukiolta haarautuu myös kaksi muuta suurta katua, Calle de Serrano pohjoiseen ja Calle de Alfonso XII etelään.

Puerta de Alcalá rakennettiin kuningas Kaarle III:n käskystä portiksi kaupungin vanhalle muurille, joka tuohon aikaan oli vielä pystyssä. Se korvasi aiemman kahdesta erillisestä vartiotornista koostuneen portin, joka oli rapistunut erittäin huonokuntoiseksi. Rakennustyöt alkoivat vuonna 1778 italialaisen arkkitehdin Francesco Sabatinin johdolla. Muuri purettiin vuonna 1869 ja samalla Plaza de la Independencia sai nykymuotonsa.

Graniitista ja kalkkikivestä valmistettu rakennelma koostuu viidestä holvista, joista kolme keskimmäistä on kaaren muotoisia ja kaksi laitimmaista tasapäisiä. Jokaisessa holvissa oli teräsristikko, jotka laskettiin iltaisin. Keskimmäisen holvin yläpuolella on kivilaatta, jossa latinankieliset sanat: Rege Carolo III. Anno MDCCLXXVIII. (Kuningas Kaarle III. Vuosi 1778.) Aivan monumentin huipulla on kuningasperheen vaakunaa kuvaava veistos.

Yksityiskohtia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Puerta de Alcalá.