Betlehem

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunkia Palestiinassa. Katso myös täsmennyssivu Bethlehem.
Betlehem
(בֵּית לֶחֶם)
بيت لحم
Bethlehem skyline, West Bank.jpg
Vaakuna
Vaakuna
Valtio Palestiinalaishallinto
Kuvernoraatti Betlehemin kuvernoraatti
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 10 611  km²
Väkiluku (2007) 25 266

Pyhiinvaeltajia saapuu Betlehemiin (1894)

Betlehem tai Beetlehem (hepreaksi בית לחם, beit lekhem, arabiaksi بيت لحم, bayt lahm) on 25 266 asukkaan (2007) kaupunki Palestiinan Länsirannalla. Betlehem sijaitsee kahdeksan kilometriä Jerusalemista etelään.

Kaupunki on kristittyjen tärkeä pyhiinvaelluskohde, jossa järjestettävään joulujumalanpalvelukseen osallistuu vuosittain suuri joukko paikallisia kristittyjä ja pyhiinvaeltajia.

Betlehemin asema on ongelmallinen ja kiistanalainen Länsirannan ongelmien vuoksi. Huhtikuussa 2002 Israelin armeija miehitti Länsirannan kaupunkeja, ml. Betlehemin, operaatio Defensive Shieldin yhteydessä. Tällöin Jerusalemin latinalainen patriarkka Michel Sabbah myönsi palestiinalaistaistelijoille turvapaikan Jeesuksen syntymäkirkossa.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raamatun mukaan Betlehem on Israelin kuninkaan Daavidin syntymä- ja kotikaupunki ja Jeesuksen syntymäpaikka[2]. Syntymäpaikan lähellä on vuonna 326 rakennettu ja vuonna 550 uusittu Jeesuksen syntymäkirkko, joka rakennustavaltaan on viisilaivainen basilika.

Betlehem on myös viittaus Neitsyen tähtikuvioon. Se tarkoittaa sanatarkasti käännettynä "Leivän kotia", mikä viittaa neitsyen hahmona toimivaan naiseen kädessään viljaluhde.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Betlehem.
Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.