Vasili Polenov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vasili Polenov
Ilja Repin, Vasili Polenov, 1877
Ilja Repin, Vasili Polenov, 1877
Henkilötiedot
Syntynyt1. kesäkuuta (20. toukokuuta) 1844
Venäjän keisarikunta
Kuollut18. heinäkuuta 1927
Kansalaisuus venäläinen
Taiteilija
Ala taidemaalari
Taidesuuntaus realismi
Aiheesta muualla
vasily-polenov.ru

Vasili Dmitrijevitš Polenov (ven. Васи́лий Дми́триевич Поле́нов; 1. kesäkuuta (J: 20. toukokuuta) 1844 Pietari18. heinäkuuta 1927 Borok, Tulan oblastilähde?) oli paitsi venäläinen taidemaalari niin myös huomattava teatterimies.

Polenovin perhe kuului pietarilaiseen sivistyneistöön. Hänen äitinsä teki lastenkirjoja ja harrasti maalausta. Polenovin ensimmäiset säilyneet piirrokset ovat peräisin 1850-luvulta, ja ne on tehty perheen kesäpaikalla Tsarskoje Selossa.

Polenov opiskeli 1860-luvulla Pietarin yliopistossa sekä taideakatemiassa ja valmistui molemmista laitoksista korkeimmin arvosanoin. Polenov sai akatemian kultamitali maalauksestaan Jairuksen tyttären kuolleistaherättäminen. Tämän kultamitalin myötä hän sai jatko-opiskeluoikeuden ulkomaille ja matkusti 1872 Müncheniin, Itävaltaan ja Roomaan. Polenov matkusteli muun muassa myös Englannissa ja Saksassa, ja näiden ulkomaanmatkojen myötä hänen historiantuntemuksensa samoin kuin maalausten aihevalikoima laajeni.

Maisemamaalarina suurimpaan arvostukseensa noussut Polenov kuvasi teoksissaan erityisesti venäläistä luontoa. Hän kuitenkin hyödynsi tuotannossaan myös muita aiheita, kuten uskontoa. Polenov kuului Vaeltajat (Peredvižniki) -nimiseen realistiseen taiteilijaryhmään. Vaeltajien seitsemännessä näyttelyssä oli teos Isoäidin puutarha.

Polenovia kutsuttiin "kauneuden ritariksi" ja hänen idealistisesta luonteestaan kertoo vapaaehtoinen osallistuminen Serbian ja Turkin sotaan 1876. Rohkeudestaan Polenov sai serbialaisen kunniamerkin.[1]

Vuosina 1882–1895 Polenov opetti Moskovan maalaus-, veisto- ja rakennustaiteen opistossa useita nuoremman polven taiteilijoita, joiden joukossa olivat Abram Arhipov, Aleksandr Golovin, Konstantin Korovin, Isaak Levitan, Mihail Nesterov ja Valentin Serov.

Vasili Polenovin teoksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Iliana Mejas-Ojajärvi: Venäjän maalaustaide, 2006, s. 148