Sergius IV

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sergius IV
Henkilötiedot
Koko nimi Pietro Boccapecora
SyntynytRooma
Kuollut12. toukokuuta 1012
Rooma
Paavi
Paavius alkoi 31. heinäkuuta 1009
Paavius päättyi 12. toukokuuta 1012
Edeltäjä Johannes XVIII
Seuraaja Benedictus VIII

Paavi Sergius IV (k. 12. toukokuuta 1012) oli paavina 31. heinäkuuta 1009 – 12. toukokuuta 1012.[1] Hänen oikea nimensä oli Pietro Boccapecora.

Pietro Boccapecora oli köyhän suutarin poika. Vaatimattomasta taustastaan huolimatta hän eteni nopeasti kirkon viroissa. Vuonna 1004 hänestä tuli Albanon piispa. Johannes XVIII:n vetäydyttyä virastaan Pietrosta tuli paavi ja hän otti nimekseen Sergius IV.

Sergius IV:n valtaa varjosti Johannes Crescentius III, Rooman kaupungin hallitsija. Joiden historioitsijoiden mielestä Sergius IV oli vain Crescentiuksen nukkehallitsija. Toisten mielestä hän taas rajoitti Crescentiuksen valtaa muun muassa tukemalla tämän vastaisia voimia.

Sergius IV:n teoiksi mainitaan muun muassa Roomaa vaivanneen nälänhädän poistaminen ja paavillisen bullan julistaminen islamin häätämiseksi Pyhältä maalta. Bulla on kuitenkin perua vuosisadan lopusta, jolloin se keksittiin oikeuttamaan ristiretki Jerusalemiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jussi Hanska: Kristuksen sijaiset maan päällä?. Paaviuden historiaa apostoli Paavalista Johannes Paavali toiseen. Vammala: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2005. ISBN 951-746-719-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hanska 2005, s. 320.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Edeltäjä:
Johannes XVIII
Paavi Seuraaja:
Benedictus VIII