Damasus I

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saintdamasus.jpg

Pyhä Damasus I (305384[1]) oli paavina 1. lokakuuta 36611. joulukuuta 384.[2] Hän oli syntynyt noin vuonna 305 joko Roomassa tai nykyisen Portugalin alueella. Damasuksen valintaa edelsi katkera taistelu Ursinuksen kanssa, josta tuli vastapaavi.

Damasus toimi aktiivisesti kirkon yhtenäisyyden puolesta areiolaisuutta vastaan ja järjesti kirkolliskokouksia, joissa tuomittiin myös apollinarismi ja makedonialaisuus harhaopeiksi. Hän saattoi osallistua myös itäisen kirkon Konstantinopolin kirkolliskokouksen järjestelyihin, mutta ainakin hän lähetti sinne edustajansa.

Damasus oli läheisessä yhteydessä kirkkoisä Hieronymukseen ja teetti tällä uudistetun latinankielisen raamatunkäännöksen Vulgatan.

Aikalaiset syyttivät Damasusta maallisten huvitusten tavoittelusta, sillä hänen juhlansa tunnettiin ylellisyydestä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Book of Saints. A Dictionary of Servants of God canonized by the Catholic Church. A&C Black London, 1989. ISBN 0-7136-3006-X.
  • Jussi Hanska: Kristuksen sijaiset maan päällä?. Paaviuden historiaa apostoli Paavalista Johannes Paavali toiseen. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Vammala 2005. ISBN 951-746-719-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Book of Saints: 148
  2. Hanska 2005: 317

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Edeltäjä:
Liberius
Luettelo paaveista

Emblem of the Papacy.svg

Seuraaja:
Pyhä Siricius


Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.