Jan Hus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Renessanssin aikana luotu Jan Husin kuvitteellinen muotokuva.

Jan Hus Loudspeaker.svg kuuntele ääntämys? (suomeksi myös Juhana Hus; n. 13696. heinäkuuta 1415) oli tšekkiläinen uskonpuhdistaja. Hän syntyi Husinecissa Etelä-Böömissä. Synnyinpaikkansa mukaan hänet tunnettiin nimellä Jan Husinecký, latinaksi Johannes de Hussinetz. Hän otti käyttöön sukunimekseen kotipaikkansa nimen lyhennetyn muodon. Hän toimi uskonpuhdistajana ennen Martti Lutheria. Hus kuoli Konstanzissa, Saksassa.

Uskonpuhdistuksen alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jan Hus aloitti uskonnolliset uudistukset John Wycliffen ajatusten mukaan. Hänen tavoitteenaan oli kansankielinen kirkko, joka opettaisi Raamatun mukaisesti. Uskonpuhdistus oli vastaliike katolisen kirkon opetukselle, joka Husin näkemyksen mukaan oli irtaantunut Raamatusta. Hus kehitti tšekkiläistä kulttuuria ja loi tšekin kirjakielen.

Pannaan julistaminen ja kuolemantuomio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katolinen kirkko julisti hänet pannaan vuonna 1411 papistoa ja anekauppaa kohtaan suunnatun arvostelun takia. Hänet karkotettiin maaseudulle, jossa hän kirjoitti merkittävimmän teoksensa De ecclesia. Konstanzin kirkolliskokous 1415 tuomitsi Husin harhaoppisena kuolemaan. Hänet poltettiin roviolla 6. heinäkuuta 1415 ja tuhkat ripoteltiin Reiniin.

Hussilaissodat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Husin kuoleman jälkeen hussilaisen liikkeen johtoon tuli Hieronymus Prahalainen, joka myös surmattiin harhaoppisena. Muutaman vuoden päästä puhkesivat hussilaissodat (1420–1436). Saksalaisia vastaan kapinoineet tšekit ottivat käyttöönsä kansallissankariksi nousseen Husin nimen. Maltillisia hussilaisia nimitettiin utrakvisteiksi, kun taas taboriitit olivat jyrkempiä. Myöhemmin hussilaiset sulautuivat bööminveljiin ja luterilaisiin.

Uni mustasta joutsenesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinan mukaan Hus näki unen mustasta joutsenesta. Husin nimi tarkoittaa hanhea, ja hänen kerrotaan sanoneen: "Tämä hanhi paistetaan tulessa, mutta minun jälkeeni tulee joutsen, jota te ette onnistu polttamaan." Martti Luther uskoi, että Husin joutsenennustus viittasi häneen itseensä.[1]

Katolisen kirkon anteeksipyyntö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

18. joulukuuta 1998 paavi Johannes Paavali II pyysi katolisen kirkon nimissä virallisesti anteeksi Husin teloitusta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kristinuskon arkki, ISBN 951-37-2307-0, sivu 91.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jan Hus.