Dessau-Wörlitzin puutarha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dessau-Wörlitzin puutarhan Gotisches Haus

Dessau-Wörlitzin puutarha on ensimmäisiä ja suurimpia englantilaisia puutarhoja Saksassa ja koko Manner-Euroopassa. Anhalt-Dassaun vaaliruhtinas Leopold III Friedrich Franz loi puutarhan 1700-luvun loppupuoliskolla. Puutarha sijaitsee Elben putaassa.

Puiston perustat ovat jo 1600-luvulla, kun paikallisen prinssin ja alankomaalaisen prinsessan häät toivat alueelle hollantilaisia insinöörejä ja arkkitehteja suunnittelemaan Oranienbaumin kaupunkia ja puistoa.

Hollantilainen vaikutus säilyi Anhalt-Dessaussa useita vuosikymmeniä, kunnes anglofiili vaaliruhtinas Leopold III kutsui Friedrich Wilhelm von Erdmannsdorffin rakentamaan Wörlitzin linnan, josta tuli ensimmäinen uusklassinen rakennus Saksassa.

Puutarhan rakennukset levittäytyvät 25 kilometrin alueelle, ja ne vaikuttivat laajalti Keski-Euroopan arkkitehtuuriin. Erdmannsdorffin aloittama Gotisches Haus oli ensimmäisiä uusgoottilaisia rakennuksia Euroopassa. Oranienbaumin kiinalainen puisto suunniteltiin William Chambersin teorioiden pohjalta. 1800-luvun alussa puistoon nousi vielä muita uusgoottilaisia rakennuksia Riesigkiin, Wörlitziin ja Vockerodeen.

Dessau-Wörlitzin puutarha liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2000.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Saksaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.