Maulbronnin luostari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Luostarin pihamaata ja vasemmalla pääkirkko.

Maulbronnin luostari (saks. Kloster Maulbronn) kuuluu Euroopan parhaiten säilyneisiin sisterssiläisluostareihin. Se sijaitsee Baden-Württembergissä, Saksassa, Maulbronnin laitakaupungilla, ja linnoitus erottaa sen muusta kaupungista.

Luostari perustettiin vuonna 1147 ensimmäisen sisterssiläisen paavin Eugenius III:n suojeluksessa. Speyerin piispa Arnold vihki pääkirkon, joka on rakennettu romaanisen ja goottilaisen tyylin siirtymävaiheessa, vuonna 1178. Useat muut kompleksin rakennuksista valmistuivat 1200-luvulla. Läntinen, itäinen ja pohjoinen pylväskäytävä sijoittuvat 1300-luvulle samoin kuin suurin osa linnoituksesta.

Uskonpuhdistuksen käynnistyttyä Württembergin herttua otti luostarin haltuunsa vuonna 1504 ja rakensi alueelle metsästysmajansa ja tallit. Puoli vuosisataa myöhemmin entinen luostari annettiin protestanttiselle pappisseminaarille, joka tunnetaan nykyään nimellä Maulbronnin ja Blaubeurenin evankelinen seminaari (Evangelische Seminare Maulbronn und Blaubeuren) ja joka pitää luostarin tiloissa sisäoppilaitosta. Protestanttiset papit ovat mukauttaneet luostarirakennuksia oman tarpeidensa mukaan.

Luostari listattiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1993. Perusteluissa mainittiin, että roomalais-goottilaiseen tyyliin rakennettu luostari oli merkittävä gotiikan leviämiseen Pohjois- ja Keski-Eurooppaan, ja se on täydellisimmin säilynyt sisterssiläinen luostari Euroopassa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ICOMOS: Advisory Body Evaluation:Maulbronn (PDF) 28.9.1993. UNESCO World Heritage Centre. Viitattu 17.1.2007. (englanniksi) (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.