Bamberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bamberg
Bamberg - Blick ueber die Stadt.jpg
vaakuna
vaakuna

Bamberg

Koordinaatit: 49°54′N, 10°54′E

Valtio Saksa
Osavaltio Baijeri
Hallintopiiri Oberfranken
Piirikunta kaupunkipiiri
Hallinto
 – Pormestari Andreas Starke (SDP)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 54,6 km²
Korkeus 262 m
Väkiluku 77 179
 – Väestötiheys 1 414 as./km²

Bamberg on kaupunki Saksassa, Oberfrankenin maakunnassa, Baijerin osavaltiossa. Vuoden 2017 lopussa siellä oli väestönlaskennan mukaan 77 179 asukasta.[1]

Bamberg on merkittävä yliopisto-, hiippakunta-, olut- ja hallintokaupunki. Bambergin keskiaikainen vanhakaupunki on ollut suojeltavana kohteena Unescon maailmanperintöluettelossa vuodesta 1993 lähtien.[2] Bamberg pyrki Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2010, mutta ei läpäissyt esikarsintaa.

Kaupungissa ovat vaikuttaneet muun muassa filosofi Hegel, kirjailija ja uskontokriitikko Karlheinz Deschner sekä E. T. A. Hoffmann.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bambergin Neue Residenz
Regnitz-joen rantatörmä

Bambergistä tuli vuonna 1007 hiippakunnan keskus. Vuonna 1012 valmistui kaupungin ensimmäinen katedraali. Nykyinen katedraali on vuodelta 1237. Hiippakunta muutettiin vuonna 1817 arkkihiippakunnaksi.[3][4][5]

Ensimmäinen saksan kielellä kirjoitettu painettu kirja julkaistiin Bambergissä vuonna 1459.[4]

Kolmikymmenvuotisen sodan aikana kaupunki oli kahteen otteeseen Ruotsin vallan alaisuudessa. Kaupunkia on aikoinaan kutsuttu ”frankkien Vatikaaniksi” sen vahvan katolisen vallan vuoksi. Saksan pahimmat noitavainot toteutuivat Bambergissa ja jonkin matkan päässä olevassa Würzburgissa. Vuonna 1515 kaupungissa poltettiin kolmen kuukauden aikana noin 600 ihmistä noitina.

Kaupungin keskustan ruhtinaspiispojen palatsiksi rakennettu Neue Residenz valmistui vuonna 1695. Ranskalainen marsalkka Louis Alexandre Berthier kuoli vuonna 1815 pudotessaan rakennuksen ikkunasta tuntemattomasta syystä.[6]

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden lämpimin kuukausi on elokuu, jolloin keskimääräinen ylin lämpötila on 24,1 °C, mutta heinäkuu on melkein yhtä lämmin. Keskimääräinen alin lämpötila on pakkasen puolella vain tammikuussa.[7]

Olut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bambergissa on epätavallisenkenen mukaan? paljon panimoja. Vajaan 80 000 asukkaan kaupungissa toimii yhdeksän panimoa (Brauerei Fässla, Brauerei Greifenklau, Brauerei Heller-Trum (”Schlenkerla”), Brauerei Kaiserdom, Keesmann Bräu, Klosterbräu, Mahrs Bräu ja Brauerei Spezial) sekä yksi mikropanimo (Ambräusianum). Erikoisuutena on savuolut (rauchbier), jota tuotetaan muun muassa Spezial- ja Heller-panimoissa. Heller-Trumin Aecht Schlenkerla Rauchbier on eräs maailman tunnetuimmista savuoluista.

Yliopisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bambergin Otto-Friedrich-Universität on yksi Baijerin pienimmistä yliopistoista. Yliopistossa opiskelee noin 13 000 opiskelijaa. Bambergissa on pitkät perinteet etenkin teologian alalla. Lisäksi Bambergissa voi opiskella muun muassa kielitiedettä, historiaa ja kauppatieteitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • A Handbook for Travellers in Southern Germany. Second edition, corrected and enlarged. John Murray and Son, 1840. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fortschreibung des Bevölkerungsstandes Bayerisches Landesamt für Statistik und Datenverarbeitung. Viitattu 18.12.2018. (saksaksi)
  2. Town of Bamberg Unesco. Viitattu 6.10.2013.
  3. A Handbook for Travellers in Southern Germany, s. 77
  4. a b Bamberg britannica.com. Viitattu 5.8.2020. (englanniksi)
  5. Cathedral Stadt Bamberg. Viitattu 5.8.2020. (englanniksi)
  6. A Handbook for Travellers in Southern Germany, s. 78
  7. Statistikk yr.no. Arkistoitu 19.12.2018. Viitattu 6.10.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]