Pappisseminaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pappisseminaari Münchenissä, Saksassa

Pappisseminaari tarkoittaa roomalaiskatolisen kirkon ja ortodoksisten kirkkojen pappeinkoulutuslaitoksia, jotka ovat sisäoppilaitoksia. Latinalaisen riituksen seminaarit jakaantuvat ylempään ja alempaan seminaariin. Alempi seminaari on poikien katolinen sisäoppilaitos, joka antaa eväitä myös maallisille elämänurille. Ylemmässä seminaarissa nuoret miehet opiskelevat papeiksi.

Suomen ainoa toiminnassa oleva pappisseminaari, Ortodoksinen seminaari Joensuussa. Oikealla seminaarin Johannes Teologille pyhitetty kirkko ja vasemmalla asuinrakennus.

Katolinen kirkko

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katoliset pappisseminaarit toimivat nykyisin yleensä paavillisten yliopistojen yhteydessä, mistä syystä lähes kaikki pappisseminaarit myöntävät kasvateilleen jonkin paavillisen yliopiston hyväksymän teologisen tutkinnon.

Ortodoksinen kirkko

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ortodoksisten kirkkojen seminaarit ovat joko kreikkalaisen tavan mukaan asuntoloita, joissa yliopistoissa teologiaa opiskelevat seminaarilaiset asuvat, ruokailevat ja osallistuvat yhteisiin jumalanpalveluksiin tai venäläisen tavan mukaan sisäoppilaitoksia, jossa tapahtuu sekä opiskelu että yhteiselämä. Suomen ortodoksinen pappisseminaari ensin Sortavalassa ja myöhemmin Kuopiossa kirkkokunnan keskustalossa oli vuodesta 1918 vuoteen 1988 venäläistyylinen sisäoppilaitos. Kun teologikoulutus siirrettiin Joensuun yliopistoon (nykyiseen Itä-Suomen yliopistoon), perustettiin kreikkalaistyylinen Ortodoksinen seminaari Joensuun Torikadulle.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • [1] Suomen ortodoksisen kirkon Pyhän Apostoli Johannes Teologin seminaari Joensuussa