Messelin kaivos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Messelin kaivos

Messelin kaivos on entinen louhos Saksassa lähellä Messelin kylää noin 35 kilometriä kaakkoon Frankfurt am Mainista. Messelissä kaivettiin bitumiliusketta. Paikka tunnetaan nykyään runsaasta fossiilimäärästään, jonka ansiosta se on geologisesti merkittävä paikka. Messelin kaivos listattiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1995.

Kaivos sai tunnettavuutta fossilijäännösten runsaudesta noin vuonna 1900, mutta viralliset tieteelliset kaivaukset alkoivat vasta 1970-luvulla. Esiintymät muodostuivat eoseenikaudella, 50 miljoonaa vuotta sitten, jolloin alue oli kymmenen leveysastetta etelämpänä kuin nykyään. Ilmasto ja ekologia olivat tuolloin hyvin erilaisia. Alueella oli useita järviä, joita reunustivat rehevät subtrooppiset metsät, joissa oli erittäin monimuotoinen eläimistö. Messelin järvi oli luultavasti läheisten jokien ja purojen valuma-alueen keskipiste.

Fossiilit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Messelin kaivoksesta löytynyt fossiloitunut kala.

Messelin kaivoksessa löytyy parhaiten säilyneitä todisteita aikansa kasvistosta ja eläimistöstä. Useissa kohteissa löydetään vain osittaisia luurankoja, mutta Messelissä on erittäin hyvin säilyneitä rakenteita, joista pystyy erottamaan joillakin lajeilla jopa turkkia, sulkia ja "ihon varjoa". Alueen lajiston monimuotoisuus on myös ainutlaatuista. Messelistä on tehty seuraavia löytöjä:

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Messelin kaivos.