Selänpään lentokenttä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Selänpään lentokenttä
Pitts Special S-1 -taitolentokone Selänpään lentokentällä.
Pitts Special S-1 -taitolentokone Selänpään lentokentällä.
ICAO-koodi EFSE
Sijainti Kouvola
Koordinaatit 61°03′51″N, 026°47′44″E
Tyyppi julkinen
Ylläpitäjä Kouvolan Seudun Ilmailuyhdistys ry
Valmistumisvuosi 1940
Korkeus 127 m
Liikenneyhteydet
Tärkein keskus ja etäisyys Kouvola – 22 km
Kiitotiet
Suunta Pituus (m) Leveys (m) Pintamateriaali
12/30 1 000 15 asfaltti
04/22 850 15 sora/ruoho
Huomioita
Lähteet VFR Suomi/Finland[1]

Selänpään lentokenttä (ICAO: EFSE) on Kouvolan Valkealassa sijaitseva Kouvolan Seudun Ilmailuyhdistys ry:n (KILY) ylläpitämä lentokenttä. Kesäisin kentällä on purjelento- sekä moottoripurjelentotoimintaa. Kentällä on myös kesäaikaan auki oleva kahvila, yhteiskeittiö (jossa mm. astianpesukone), grillikatos, sauna ja takkahuone, erilaisia majoitusmahdollisuuksia, vesivessat ja suihkut sekä pyykinpesukone.

Vuoden 1982 juhannuksena Selänpään lentokentällä järjestettiin Sun Dance -festivaali. Sun Dance oli kävijämäärältään yksi suurimmista Suomessa 1980-luvulla järjestetyistä rockfestivaaleista, esiintyjinä oli muiden muassa Ian Gillan, Hassisen Kone, Pelle Miljoona, Popeda, Hanoi Rocks ja Sleepy Sleepers. Kesäkuussa 1983 lentokentän maastossa kilpailtiin Kouvolan Rasti -72:n järjestämä Jukolan viesti. Vanhoillislestadiolaisten järjestämät suviseurat järjestettiin vuonna 2007 Selänpään lentokentällä.

Wexi Korhosen jännitysromaanin Sky Divers: tappajat taivaalta tapahtumia sijoittuu Selänpään lentokentälle.

Kentän historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selänpään lentokenttää alettiin suunnitella talvisodan aikana 1940 ja rakentamiseen ryhdyttiin välittömästi suunnitelman valmistuttua helmi–maaliskuussa. Ensimmäinen lentokone kävi kentällä jo elokuussa ja kaikki neljä kiitotietä, joista on nykyisin jäljellä kaksi, olivat valmiit syys–lokakuun vaihteessa. Enimmillään työvoimaa oli kesällä 270 henkilöä, 70 hevosta ja seitsemän autoa. Yhtä lanaa lukuun ottamatta työ tehtiin käsityökaluin. Alueelle rakennettiin myös useita majoitus- ynnä muita tiloja. Yksi kyseisistä majoitusparakeista on edelleen olemassa ja KILY:n käytössä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Selänpää, Finland – EFSE VFR Suomi / Finland. 18.11.2010. Vantaa: Finavia. Arkistoitu 21.4.2012. Viitattu 19.6.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]