Pelle Miljoona

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pelle Miljoona
Pelle Miljoona vuonna 2012.
Pelle Miljoona vuonna 2012.
Henkilötiedot
Koko nimi Petri Samuli Tiili
Syntynyt10. helmikuuta 1955 (ikä 69)
Hamina
Ammatti muusikko
Muusikko
Taiteilijanimi Pelle MiljoonaView and modify data on Wikidata
Laulukielet suomi
Aktiivisena 1977
Tyylilajit punk rock
suomirock
reggae
Soittimet laulu, rummut, kitara, huuliharppu
Yhtyeet Katso: yhtyeet

Pelle Miljoona (oikealta nimeltään Petri Samuli Tiili, s. 10. helmikuuta 1955 Hamina[1]) on suomalainen punk- ja rockmuusikko sekä kirjailija. Hän oli 1970-luvun viimeisinä ja 1980-luvun ensimmäisinä vuosina suomalaisen punk-liikkeen ja uuden aallon pioneereja. Ajanjaksolle ajoittuvat Pellen yhtyeiden tunnetuimmat kappaleet: "Moottoritie on kuuma", "Tahdon rakastella sinua", "Väkivalta ja päihdeongelma", "Pelko ja viha" ja "Juokse villi lapsi". Yhtyeissään Pelle Miljoona on säveltänyt, sanoittanut ja laulanut sekä soittanut rumpuja, kitaraa ja huuliharppua. Pelle Miljoona on myös kirjoittanut kymmenen romaania, omaelämäkerran ja kaksi runokirjaa.

Koulutukseltaan Tiili on peruskoulunopettaja ja hän valmistui Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksesta vuonna 1978. Siviilipalveluksen Tiili suoritti Espoossa näkövammaisten ammattikoulussa 1978–1979.

Pelle Miljoona sai heinäkuussa 2015 Juha Vainio -sanoituspalkinnon.[2]

Pelle Miljoonalle myönnettiin vuoden 2023 alusta taiteilijaeläke, 1 515,94 euroa kuukaudessa.[3]

Pelle Miljoona perusti Savonlinnassa ensimmäisen levyttämään päässeen yhtyeensä Pelle Miljoona & N.U.S.:n vuonna 1977. Punk ja uusi aalto tekivät tuolloin tuloaan Suomeen. Petri Tiili tutustui punkkiin interrail-matkalla Lontooseen kesällä 1977. Palattuaan Suomeen hän perusti kitaristi Pasi Huopalaisen kanssa The Fugs-yhtyeeltä nimensä saaneen N.U.S.-yhtyeen ja otti taiteilijanimekseen Pelle Miljoona. Dave Lindholmin ollessa keikalla Savonlinnassa Huopalainen antoi N.U.S.:n demokasetin Lindholmille, joka vei sen Love Recordsin Atte Blomille. Blom teki yhtyeen kanssa levytyssopimuksen nähtyään N.U.S.:n esiintymisen Jimi Sumén & Dreamsin lämmittelijänä. N.U.S.-kokoonpanolla julkaistiin single "Olen työtön"/"Mä vain pogoon" ja albumi Pelle Miljoona & N.U.S.. Yhtye hajosi Pellen muutettua pois Savonlinnasta pääkaupunkiseudulle.

Helsingissä Pelle tutustui uusiin soittajiin kuten Ari Taskiseen, Tumppi Varoseen ja Rubberduck Jonesiin, joiden kanssa syntyi kokoonpano Pelle Miljoona & 1980 (aluksi Pelle Miljoona & 1978 ja sitten 1979). Pelle vuorotteli laulajana ja rumpalina Varosen kanssa. Myöhemmin yhtyeeseen liittyi myös kitaristi Stefan Piesnack. Vuosikymmenen lopulla Taskinen siirtyi bassosta koskettimiin ja kokoonpanoon, joka nimettiin Pelle Miljoona Oy:ksi, liittyivät kitaristi Andy McCoy ja basisti Sami Takamäki (myöhemmin Sam Yaffa). Syksyllä 1980 julkaistiin Pellen Miljoonan menestynein albumi Moottoritie on kuuma, joka nousi listaykköseksi. Sen levyttänyt kokoonpano kuitenkin hajosi McCoyn ja Yaffan muutettua Tukholmaan.[4]

Pelle Miljoona esiintymässä soolona Arabia-Toukolan kyläjuhlassa Helsingissä 4. kesäkuuta 2006. Kuva: Harri Ahola

Alkuaikoina Ari Taskinen sävelsi suuren osan Pellen laulamista ja sanoittamista kappaleista. Taskisen sävellyksiä olivat esimerkiksi hitit "Moottoritie on kuuma" ja "Juokse villi lapsi". Tumppi Varonen on myös tehnyt paljon yhteistyötä Pellen kanssa. Varonen esimerkiksi laulaa kappaleen "Tahdon rakastella sinua", jonka on säveltänyt ja sanoittanut Ari Taskinen. Varonen on myös säveltänyt ja sanoittanut Pelle Miljoonan eri yhtyeiden kappaleita.

Pellen musiikki on 2000-luvulla ollut vahvasti folk- ja reggae-vaikutteista. Vuonna 2002 hän julkaisi nimellä Pelle Miljoona & Ylivoima albumin Todistaja yhdessä Soul Captain Bandin kanssa.

Kappale "Moottoritie on kuuma" voitti kesäkuussa 2007 Helsingin Sanomien äänestyksen Rakkaimmat rockit, ja "Väkivalta ja päihdeongelma" -kappale voitti saman vuoden marraskuussa Punklandia-sivustolla olleen Paras punkbiisi -äänestyksen.[5] Jälkimmäisen äänestyksen top 20:ssä olivat myös kappaleet "Tahdon rakastella sinua" (9. sija) sekä "Pelko ja viha" (13. sija).

Toukokuussa 2018 uutisoitiin, että Pelle Miljoona Oy palaa tunnetuimmassa kokoonpanossaan keikoille saman vuoden syksyllä alkavan kiertueen myötä.[6]

Kunnianosoituksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelle Miljoonan mukaan nimetty tie on Porin Viikinäisten kaupunginosassa. Paikalla olleen suulin seinässä luki parin vuosikymmenen ajan "Pelle Miljoona Oy", kunnes se paloi vuonna 2004. Paikalle rakennetulla asuinalueella kulkeva katu nimettiin Pelle Miljoonan tieksi.[7]

Kesäkuussa 2014 paljastettiin Haminan Tervasaaressa Pelle Miljoona -patsas. Veistoksen on tehnyt Heimo Suntio.[8]

Yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiili asuu avoliitossa toimittaja Teija Variksen kanssa, jonka hän tapasi ensimmäisen kerran jo vuonna 1980 Saapasjalkarockissa, mutta he alkoivat seurustella vasta vuonna 2009 Intian Goassa ja ovat asuneet siitä lähtien avoliitossa.[9] Heillä on kodit Helsingin Kalliossa ja Lapinjärvellä itäisellä Uudellamaalla.[10] Varis sai keskenmenon vuonna 2010 ja sen jälkeen he päättivät etteivät yritä enää lasta.[11]

Pelle Miljoona Helsingin Taiteiden yössä 2012.

Pelle Miljoona & N.U.S.

Pelle Miljoona & 1980

Pelle Miljoona Oy

Pelle Miljoona & Avoimet Ovet

Soolotuotanto

Miljoonaliiga

Pelle Miljoona & Linnunlaulu

Pelle Miljoona & Rockers

Pelle Miljoona & Ylivoima

Pelle Miljoona Unabomber!

Pelle Miljoona & JJU jousiensemble

Pelle Miljoona United

Kokoelma-albumit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Lisäksi Pelle Miljoonan lauluja on muilla kokoelmalevyillä, kuten vuonna 1978 ilmestyneellä Pohjalla. Pelle Miljoona esiintyy levyllä eri kokoonpanoissa, ja muun muassa "Väkivalta ja päihdeongelma" -laulu julkaistiin sillä ensimmäisen kerran. Levyllä esiintyvät myös yhtyeet Problems?, Sehr Schnell ja Se. Levyä pidetään yhtenä aikansa merkittävimmistä suomalaisista punk-levyistä.

Karaoke-pelit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • "Moottoritie on kuuma" on mukana SingStar Legendat -karaoke-pelissä, Sony PS2 (2006)

Lyriikkakirjat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Pelkistettyä todellisuutta. Helsinki: Johanna Kustannus, 1978. ISBN 951-9484-02-7.
  • Kulkurin kyynel. Helsinki: Johanna Kustannus, 1981. ISBN 951-9484-16-7.
  • Eetos Goes Paatos – Pelle Miljoonan valitut lyriikat. Toim: Teija Varis. Reuna Kustantamo ja kirjakauppa, 2015. ISBN 9789527028285.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]