Oulun yliopistollinen sairaala

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oulun yliopistollinen sairaala
Oulun yliopistollinen sairaala keväällä 2018.
Oulun yliopistollinen sairaala keväällä 2018.
Sijainti
Osoite Kajaanintie 50, 90220 Oulu
Koordinaatit 65°00′27″N, 025°31′07″E
Organisaatio
Sairaanhoitopiiri Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
Tyyppi yliopistollinen sairaala
Yhteistyöyliopisto Oulun yliopisto
Historia
Perustettu 1973
Linkki
Kotisivut www.ppshp.fi

Oulun yliopistollinen sairaala (OYS[1]) on kunnallinen, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluva sairaala, ja se on Pohjois-Suomen suurin ja laaja-alaisin sairaalalähde?. OYS:issa työskentelee noin 6 000 työntekijää, ja se on henkilöstöltään Suomen suurin sairaalalähde?. OYS:ssa toimii myös Oulun alueen yhteispäivystys.

OYS sijaitsee noin kaksi kilometriä itään Oulun kaupungin keskustasta Kontinkankaan kaupunginosassa, valtateiden 4 ja 22 liittymän koillispuolella.

OYS huolehtii Pohjois-Pohjanmaan alueen erikoissairaanhoidosta ja koko Pohjois-Suomen erityistason sairaanhoidosta. Erityisvastuualue kattaa puolet Suomen pinta-alasta. Tällä alueella toimii yliopistollisen sairaalan lisäksi neljä keskussairaalaa. OYS:ssa on potilaspaikkoja runsaat 900.

OYS:n yhteydessä on myös helikopterikenttä (ICAO: EFHO) potilaskuljetuksia varten.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oulun yliopistollinen sairaala aloitti toimintansa vuonna 1973. Tuolloin nimenä oli Oulun yliopistollinen keskussairaala (OYKS). Lääketieteen opetus Oulun yliopistossa oli alkanut vuonna 1960. Yliopiston opetussairaalana toimi vuosina 1963–1972 Oulun lääninsairaala.[2] Oulun yliopistollisen keskussairaalan perustamisen jälkeen Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta on toiminut sairaalan yhteydessä.

Rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisäasiainministeriö järjesti keskussairaalan suunnittelusta kaikille Suomen arkkitehdeille avoimen arkkitehtikilpailun vuonna 1965. Kilpailun voittaja julkistettiin tammikuussa 1966, ja voittajaksi selviytyi arkkitehti Reino Koivula ehdotuksellaan ”Missä lintuset laulaa”. Koivulan perustama arkkitehtiyhtymä sai tehtäväkseen hoitaa sairaalan suunnittelun voittaneen ehdotuksen pohjalta. Rakennustyöt alkoivat tammikuussa 1968, ja peruskiven muurasi Suomen tasavallan presidentti Urho Kekkonen saman vuoden joulukuussa. Rakennukset valmistuivat vaiheittain niin, että viimeisenä valmistui lastentautien klinikka vuonna 1975. Sairaala vihittiin käyttöön 3. syyskuuta 1976.[2]

Tulevaisuuden sairaala 2030[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirillä on käynnissä mittava hanke Oulun yliopistollisen sairaalan perusteelliseksi uusimiseksi. Tarkoituksena on rakentaa koko sairaala uudelleen vaihe vaiheelta, purkaa vanhaa ja rakentaa samalla uutta, jolloin sairaalan ei tarvitse pysähtyä vaan väistöillä voidaan taata keskeytyksetön toiminta. Hankkeen ensimmäinen toteutusvaihe on aloitettu Keväällä 2018 purkamalla pois vanha lämpökeskus, hakekuljetin, keskuskeittiön terminaalit, jäteasema ja ns. massavarasto, jossa on ollut viimeisimmäksi kalustokorjaamon toimintoja. Tälle paikalle rakennetaan uusi lasten ja naisten sairaala. Seuraavaksi uuden tieltä tulevat väistymään parkkitalo ja hallintorakennus, joiden purku on tarkoitus aloittaa vielä vuoden 2018 aikana. Uudisrakennuksen ensimmäisen osan valmistuttua purkaminen tulee etenemään kirurgian torneihin, ravintola Kotkan ja keskuskeittiön alueelle. Myös Oulun keskuspesula tulee väistymään uudisrakentamisen tieltä, ja sille tullaan rakentamaan uudet tilat. Kun kaikki uudisrakennukset on saatu toteutettua, puretaan jäljelle jääneet, huonokuntoiset vanhat rakennukset pois. Hankkeen on tarkoitus valmistua useassa vaiheessa, ja kokonaan valmista pitäisi olla näillä näkymin vuonna 2027.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo 25.04.2013. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 16.6.2013.
  2. a b Manninen, Turo: Oulun kaupungin historia VI, s. 182, 184–186. Jyväskylä: Gummerus, 1995. ISBN 951-9234-48-9.
  3. OYS:n sairaalarakentamista nopeutetaan www.ppshp.fi. Viitattu 4.10.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.