Pulla-Pirtti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pulla-Pirtti

Pulla-Pirtti logo3.jpg

Tunnuslause Jotta arki maistuisi
Yritysmuoto osakeyhtiö
Lajityyppi leipomo
Perustettu 1958
Toimitusjohtaja Hannu Räinä
Kotipaikka Oulu
Tuotteet leipomo-, konditoria ja einestuotteet.
Liikevaihto 13 642 000 € (2017)[1]
Henkilökuntaa noin 120
Kotisivu http://www.pullapirtti.fi
Pulla-Pirtin leipomon toimitilat Oulun Lepolassa.

Pulla-Pirtti on perinteinen oululainen leipomoalan perheyritys. Leipomo valmistaa lähes kaikkia mahdollisia leipomotuotteita leivästä pullaan ja konditoriatuotteisiin. Sen toimialaan kuuluvat monipuolisten leipomo-, konditoria- ja einestuotteiden valmistus sekä myynti.

Vuonna 1958 avattiin ensimmäinen leipomo keskustaan Oulun Aleksanterinkadulle. Toiminta laajeni 1970-luvulla ja leipomo siirtyi Perävainion Lepolaan, jossa se on ollut nykyisellä paikallaan siitä asti. Pulla-Pirtti on kuulunut aiemmin Perheleipurit-yhteistyöketjuun. Vuonna 2015 se jatkoi toimintaansa omana alueellisena leipomona.

Nykyään Pulla-Pirtillä on kaksi leipomoa, Oulussa ja Raahessa. Niiden lisäksi löytyvät leipomomyymälä-kahvilat Raahesta, Oulusta ja Kempeleestä. Vuonna 2018 avattiin Oulun keskustaan uusi Konditoria-kahvila Sofia.

Pulla-Pirtti kierrättää kaiken ylimääräisen leipänsä paikalliselle Viskaalin tilalle. Leivät syötetään tilan naudoille osana niiden ravintoa. Samalla leipomo pystyy vähentämään paljon leipomisesta syntyvää jätettä ja ympäristövaikutuksia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leipomo-konditoria Pulla-Pirtti aloitti toimintansa vuonna 1958, kun Lumijoelta kotoisin oleva Antero Räinä osti Oulun Aleksanterikatu 10:ssa jo 1900-luvun alussa toimineen leipomon. Myös Anteron puoliso Tuulikki Räinä tuli toimintaan mukaan ja 1980-luvulla perheen pojat Hannu ja Heikki aloittivat työt yrityksessä.[2]

Pulla-Pirtti kasvoi vuosikymmenten myötä yhdeksi Pohjois-Suomen tunnetuimmista leipomoista. Pulla-Pirtillä työskenteli vuonna 1958 kuusi leipomoalan ammattilaista. Kasvun myötä leipomo työllistää nykyisin noin 120 henkilöä.[3]

Pulla-Pirtti on ollut edelläkävijä uuden leipomoteknologian käyttöönotossa. Antero Räinän ensimmäinen suuri sijoitus nuorena yrittäjänä oli uudenlaisen monsuuniuunin osto. Rohkea sijoitus antoi yritykselle kasvua seuraavina vuosikymmeninä. Pulla-Pirtti oli vuonna 1958 yksi lukuisista Oulussa toimivista pienistä kivijalkaleipomoista, mutta jo 1970-luvulle tultaessa Oulun suurimpien leipomoyritysten joukossa.[4]

Pulla-Pirtti on erityisen tunnettu rieskoistaan ja leipomo on koko Pohjois-Suomen suurin rieskan leipoja. Samoin sen munkit, laskiasipullat ja Runebergin tortut ovat suosittuja tuotteita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pulla-Pirtti Oy Kauppalehti. Viitattu 11.9.2017.
  2. Leipomo-konditoria Pulla-Pirtti pullapirtti.fi. Viitattu 25.5.2018.
  3. Leipomo-konditoria Pulla-Pirtti pullapirtti.fi. Viitattu 25.5.2018.
  4. Leipomo-konditoria Pulla-Pirtti pullapirtti.fi. Viitattu 25.5.2018.
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.