Pulla-Pirtti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pulla-Pirtti
Tunnuslause Jotta arki maistuisi
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1958
Toimitusjohtaja Hannu Räinä
Kotipaikka Oulu
Tuotteet leipomo-, konditoria ja einestuotteet
Liikevaihto 13 642 000 € (2017)[1]
Henkilöstö noin 120
Kotisivu www.pullapirtti.fi
Pulla-Pirtin leipomon toimitilat Oulun Lepolassa.

Pulla-Pirtti on perinteinen oululainen leipomoalan perheyritys. Leipomo valmistaa lähes kaikkia mahdollisia leipomotuotteita leivästä pullaan ja konditoriatuotteisiin. Sen toimialaan kuuluvat monipuolisten leipomo-, konditoria- ja einestuotteiden valmistus sekä myynti.

Pulla-pirtin leipomo on sijainnut Oulussa jo vuodesta 1958 ja on yksi Oulun vanhimmista yhä toiminnassa olevista leipomoista. Pullapirtillä on kaksi leipomoa ja se on osakas leipomo Primula Oy:ssa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leipomo-konditoria Pulla-Pirtti aloitti toimintansa vuonna 1958, kun Lumijoelta kotoisin oleva Antero Räinä osti Oulun Aleksanterikatu 10:ssä 1900-luvun alusta toimineen leipomon. Myös Anteron puoliso Tuulikki Räinä tuli toimintaan mukaan, ja 1980-luvulla perheen pojat Hannu ja Heikki aloittivat työt yrityksessä.[2]

Pulla-Pirtti on ollut edelläkävijä uuden leipomoteknologian käyttöönotossa. Antero Räinän ensimmäinen suuri sijoitus nuorena yrittäjänä oli uudenlaisen monsuuniuunin osto. Sijoitus antoi yritykselle kasvua seuraavina vuosikymmeninä. Pulla-Pirtti oli vuonna 1958 yksi lukuisista Oulussa toimivista pienistä kivijalkaleipomoista, mutta jo 1970-luvulle tultaessa Oulun suurimpien leipomoyritysten joukossa.[2] Toiminta laajeni 1970-luvulla ja leipomo siirtyi Perävainion Lepolaan, jossa se on ollut nykyisellä paikallaan siitä asti.

Pulla-Pirtti kasvoi vuosikymmenten myötä yhdeksi koko Pohjois-Suomen tunnetuimmista ja isoimmista leipomoista. Pulla-Pirtillä työskenteli vuonna 1958 kuusi leipomoalan ammattilaista. Kasvun myötä leipomo työllistää nykyisin noin 120 henkilöä. Perheyrityksessä työskentelee omistajia jo kolmannessa sukupolvessa.[2]

Nykyään Pulla-Pirtillä on kaksi leipomoa, Oulussa ja Raahessa. Niiden lisäksi löytyvät leipomomyymälä-kahvilat Raahesta, Oulusta ja Kempeleestä. Vuonna 2018 avattiin Oulun keskustaan uusi Konditoria-kahvila Sofia.

Pulla-Pirtti on kuulunut aiemmin Perheleipurit-yhteistyöketjuun. Vuonna 2015 se jatkoi toimintaansa omana alueellisena leipomona.

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pulla-Pirtti on tunnettu rieskoistaan. Maineeltaan Pulla-Pirtti onkin rieskatalo. Leipomo on koko Pohjois-Suomen suurin rieskan leipoja. Leipomossa leivotaan myös vaaleita leipiä, tummaa leipää, pullia ja konditoriatuotteita eli leivoksia ja kakkuja. Pulla-Pirtin munkit, laskiaispullat ja Runebergin tortut ovat erityisen suosittuja tuotteita alueellaan.

Pulla-Pirtin tuotteita on saatavilla koko Pohjois-Suomen alueelta Utsjoelta Kokkolaan ja Vaasaan asti.

Leipomo on saanut hyvin vaativan FSSC 22000 -tuoteturvallisuussertifikaatin. Se todistaa leipomon täyttävän maailmanlaajuiset turvallisuusstandardit ja kertoo, että toiminta on valvottua ja pyritään kehittämään sekä parantamaan elintarviketurvallisuusjärjestelmää jatkuvasti paremmaksi.[3]

Pulla-Pirtti kierrättää kaiken ylimääräisen leipänsä paikalliselle Viskaalin tilalle. Leivät syötetään tilan naudoille osana niiden ravintoa. Samalla leipomo pystyy vähentämään paljon leipomisesta syntyvää jätettä ja ympäristövaikutuksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pulla-Pirtti Oy Kauppalehti. Viitattu 11.9.2017.
  2. a b c Leipomo-konditoria Pulla-Pirtti pullapirtti.fi. Viitattu 25.5.2018.
  3. samantha.vandewal: Food Safety System Certification 22000 www.fssc22000.com. Arkistoitu 15.8.2018. Viitattu 15.8.2018. (englanniksi)