Meilahden tornisairaala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Meilahden tornisairaala vuonna 2006, ennen aulalaajennuksen ja Kolmiosairaalan rakentamista.

Meilahden tornisairaala (ent. Meilahden sairaala) on HYKS-sairaanhoitoalueeseen kuuluva sairaala. Sairaalan nimi vaihdettiin vuonna 2010 jotta sairaala erottuisi alueen monista muista HUS-sairaaloista. Sairaala sijaitsee Helsingissä Meilahden kaupunginosassa, ja sen katuosoite on Haartmaninkatu 4.[1] Meilahden sairaala kuuluu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin, ja on sen suurin sairaala, jossa hoidetaan usean sydän- ja thoraxkirurgian, verisuonikirurgian, vatsaelinkirurgian ja neurologian erikoisalojen[1] potilaita. Sairaalaan on myös keskitetty kaikki Suomessa tehtävät aikuisten elinsiirrot[1].

Nykyinen sairaalarakennus vihittiin käyttöön 20. marraskuuta 1965. Sen ovat suunnitelleet arkkitehdit Jaakko Paatela ja Reino Koivula. Rakennus edustaa niukkaa modernismia. Sen korkeus on 54 metriä ja siinä on 15 kerrosta. Vaikuttavan kokoinen sairaalarakennus sai heti tuoreeltaan liikanimen ”Meilahden Hilton”.[2] Sairaala sijaitsee samassa suuressa korttelissa, jossa ovat myös Uusi lastensairaala, Naistenklinikka, Meilahden kolmiosairaala, Puistosairaala (ent. Lastenklinikka), Silmä-korvasairaala, Syöpätautien klinikka, Haartmanin sairaala ja Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan rakennuksia.

Sairaalan uusi sisäänkäynti ja aula valmistuivat toukokuussa 2010. Aluksi aulasta pääsi vain Meilahden tornisairaalaan, mutta saman vuoden marraskuussa avattiin uusi Kolmiosairaala, johon kuljetaan saman sisäänkäynnin kautta.

Meilahden tornisairaalassa alkoi kesällä 2011 peruskorjaus. Tämä vaati koko valtavan sairaalan tyhjentämistä ja muutot sairaalasta Hyksin muihin sairaaloihin alkoivat jo syksyllä 2010. Peruskorjaus valmistui marraskuussa 2014.[3]

Tornisairaalan tyhjentämistä varten sen viereen rakennettiin väliaikainen vuodeosastosairaala, joka valmistui kesällä 2011, kun Tornisairaalan peruskorjaus alkoi. Myös maanalaisen tunneliverkoston laajennusta jatkettiin.

Ennen peruskorjausta sairaalassa on työskennellyt noin 1 840 hoitajaa ja noin 730 lääkäriä sekä noin 1 100 muuta sairaalatyön ammattilaista.

Sairaalan laboratoriosiipi ja viereinen Syöpätautien klinikka on purettu, ja paikalle, Tornisairaalan ja Paciuksenkadun väliin rakennetaan uusi Siltasairaala.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c HUS: Meilahden tornisairaala hus.fi. Viitattu 24.10.2017.
  2. Meurman, J. H.: HYKS 50 vuotta. Suomen Hammaslääkärilehti, 2008, nro 4, s. 66. Suomen Hammaslääkäriliitto. ISSN 0355-4090. Artikkelin verkkoversio Viitattu 22.8.2015.
  3. Rakennushankkeet: Meilahden tornisairaalan peruskorjaus HUS. Viitattu 4.8.2015.
  4. Maija Aalto: Kaikkien aikojen sairaalahanke – Hus korvaa Töölön sairaalan ja osan syöpäklinikasta Siltasairaalalla. Helsingin sanomat, 14.12.2016. Artikkelin verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.