Teho-osasto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo sairaalaosastosta. Teho-osasto on myös televisiosarja ja Larharyhmän albumi.
Teho-osaston sänkypaikkoja.

Teho-osasto on sairaalaosasto, jossa hoidetaan tehohoitoa vaativia, kriittisessä tilassa olevia tai muuten elintoimintojen tarkkailua edellyttäviä potilaita.[1] Tehohoidon tavoitteena on voittaa aikaa sairauden hoitamiseen ja paranemiseen. Teho-osaston henkilökunta on erityiskoulutettua. Monella teho-osastolla valtaosa potilaista on kytkettynä elintoimintoja mittaaviin laitteisiin.[1] Elintoimintoja ylläpitävillä laitteistoilla voidaan tukea esimerkiksi hengitystä ja verenkierron tai sisäelinten toimintaa.[2]

Suurehkoissa sairaaloissa voi olla monta eri teho-osastoa, kuten traumateho ja sydänteho.

Psykiatristen sairaaloiden teho-osastoilla henkilökuntaa on tavanomaista psykiatrista osastoa enemmän. Tällöin vakavan mielenterveyden häiriön akuutissa vaihessa olevan potilaan synnyttämiä mahdollisia vaaratilanteita pystytään minimoimaan, ja potilaan itsensä tai muiden vahingoittamispyrkimyksiin kyetään puuttumaan paremmin.

Vastasyntyneiden lasten teho-osaston laitteistoihin voivat kuulua esimerkiksi keskoskaapit.[3] Kaikkialla maailmassa synnytys- ja lastensairaaloissa ei kalliita tehohoitolaitteistoja kuitenkaan ole.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Intensive care unit Encyclopaedia Britannica, britannica.com. Viitattu 8.7.2021. (englanniksi)
  2. Teho- ja tehovalvontaosasto ppshp.fi. Viitattu 8.7.2021. (suomeksi)
  3. Sannimari Lehtilä: 875 grammaa -kampanjan ensimmäinen keskoskaappilahjoitus Turkuun 24.4.2013. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 8.7.2021. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]