Käypä hoito

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Käypä hoito on Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin ja yhteistyössä erikoislääkärijärjestöjen kanssa käynnistämä hanke. Se tuottaa valtakunnallisia hoitosuosituksia suomalaisen terveydenhuollon käyttöön.[1]

Käypä hoito -suositukset ovat Suomeen soveltuvia valtakunnallisia hoitosuosituksia, jotka ovat tieteellisesti arvioituun näyttöön perustuvia. Suositusten tarkoituksena on vähentää hoitokäytäntöjen vaihtelua ja parantaa hoidon laatua. Hoitosuosituksia on tehty vuodesta 1994.[2] Ne toimivat perustana alueellisia hoito-ohjelmia laadittaessa.

Hoitosuosituksista tuotetaan myös potilasversiot suomeksi ja ruotsiksi sekä oppimateriaaleja ja verkkokursseja vapaaseen käyttöön.

Suositusten laatijoiden puolueettomuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkisuudessa on vaadittu, että Käypä hoito -suosituksista päättävien pitäisi olla puolueettomia eli heillä ei saisi olla taloudellisia kytköksiä esimerkiksi lääke- tai vakuutusyhtiöihin[3]. Vuonna 2012 laaditussa selvityksessä havaittiin kuitenkin, että Käypä hoito -suositusten laatijoilla on paljon taloudellisia kytköksiä etenkin lääkealan yrityksiin. Yksittäisellä suosituksen tekijällä saattaa olla jopa yli 30 kytköstä lääkeyhtiöihin ja muihin lääkealan yrityksiin. Suositusten laatijat ovat saaneet taloudellista hyötyä lääkeyhtiöiltä muun muassa ilmaisten kongressimatkojen ja lääketehtaiden järjestämillä kongressimatkoilla pitämiensä maksullisten luentojen muodossa. Tästä huolimatta heitä ei yleensä jäävätä Käypä hoito -suositusten laadinnasta.[1] Suuri osa suositusten laatijoista työskentelee lisäksi vakuutusyhtiöiden laskuun[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]