Kuopion yliopistollinen sairaala

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kuopion yliopistollinen sairaala (lyhenne KYS[1], engl. Kuopio University Hospital eli KUH) (aiemmin myös Kuopion yliopistollinen keskussairaala ja Kuopion keskussairaala) on yksi Suomen viidestä yliopistollisesta sairaalasta. Sen päätoimipiste sijaitsee Kuopiossa Savilahden alueella lähellä Itä-Suomen yliopistoa.

KYS vastaa vaativasta erikoissairaanhoidosta Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä ja erityistason sairaanhoidosta Etelä-Savon, Itä-Savon, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiireissä. Siellä toimivat kaikki lääketieteen erikoisalat ja opetussairaalana se tekee läheistä yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Kuopion jälkeen sairaanhoitopiirin palveluita jäsenkunnista käyttää eniten Siilinjärvi, Varkaus ja Iisalmi.

KYS on Suomen suurin lääkäreiden kouluttaja sisäänottomäärän perusteella. Siellä opiskelee vuosittain lähes tuhat perus- tai erikoistumisopintojaan tekevää lääkäriopiskelijaa. Tällä määrällä turvataan koko Itä-Suomen lääkäritarve. Lisäksi KYSissä harjoittelee tuhat muiden terveystieteiden ja hoitotyön ammattikorkeakoulujen sekä toisen asteen terveysalan opiskelijaa.

KYSissä toimii myös Epilepsiakeskus, joka tarjoaa vaikean epilepsian diagnostiikkaa ja hoitoa aikuisille ja lapsille. Yksikön erityisosaamista ovat kallonsisäiset aivosähkökäyrärekisteröinnit ja epilepsiakirurgia, jotka on valtakunnallisesti keskitetty Kuopioon ja Helsinkiin. Suurin osa Suomen epilepsiakirurgisista toimenpiteistä tehdään kuitenkin juuri Kuopiossa.

Toimipisteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puijon sairaala (harmaa/valkoinen, taustalla).

Puijon sairaala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puijon sairaala on KYSin pääsairaala. Se sijaitsee Kuopion tiedepuistossa Savilahdessa, Puijon luonnonsuojelualueen ja Puijon hiihto- ja mäkihyppystadionin kupeessa. Kuopion tiedepuistossa on KYSin lisäksi Itä-Suomen yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu, Teknologiakeskus Teknia, Geologian tutkimuskeskus ja Tutkimuskeskus Neulanen.

Puijon sairaalan yhteydessä sijaitsee myös helikopterikenttä (ICAO: EFPJ) potilaskuljetuksia varten.

Julkulan sairaala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkulan sairaala

Julkulan sairaalassa sijaitsevat psykiatrian osastot. Julkulan sairaala sijaitsee Kuopion Julkulan kaupunginosassa. KYSin psykiatrian poliklinikka ja Kuopion kaupungin aikuisten mielenterveyspalvelut toimivat saman katon alla Kuopion psykiatrian keskuksessa, joka sijaitsee Kotkankallionkadulla.

Alavan sairaala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alavan sairaala sijaitsee Kuopiossa. Siellä toimivat lastenpsykiatrian osastot. Sairaala sijaitsee Kuopion keskustan lähettyvillä Niiralan kaupunginosassa.

Tarinan sairaala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinan sairaala sijaitsi Siilinjärvellä. Sen toiminnot lakkautettiin kesäkuussa 2015, ja palvelut siirtyivät Puijon sairaalan alueelle.

Itä-Suomen Laboratoriokeskus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itä-Suomen Laboratoriokeskus (ISLAB) on palvelun tarjoajana KYSissä kliinisen kemian, hematologian ja mikrobiologian alojen laboratoriotoiminnoissa.

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuntayhtymän ylintä päätösvaltaa käyttää kuntayhtymän valtuusto, jonka toimikausi on sama kuin kunnallisvaalikausi. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymää johtaa ja ohjaa kuntayhtymän hallitus.

Sairaanhoitopiirin johtoryhmä mm. valmistelee sairaanhoitopiirin strategisia kysymyksiä ja seuraa valtuuston ja hallituksen asettamien tavoitteiden toteutumista.

Palvelualueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KYSin organisaatio uudistui vuoden 2011 alussa. Organisaatio jakautuu neljään palvelualueeseen, hallintokeskukseen, kliinisiin hoitopalveluihin, kliinisiin tukipalveluihin sekä yleisiin tukipalveluihin. Palvelualueet jakautuvat palveluryhmiin.

Kliiniset hoitopalvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kliinisten hoitopalveluiden alaisuudessa toimivat palveluyksiköt:

Kliiniset tukipalvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kliinisten tukipalveluiden alaisuudessa toimivat palveluyksiköt:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo 07.01.2013. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 9.4.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]