Lähihoitaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lähihoitaja avustaa ja hoitaa potilaita sairaaloissa, terveyskeskuksissa ja muissa hoitopaikoissa[1]. Työssään lähihoitaja osallistuu hoitotoimenpiteisiin ja auttaa potilasta mm. ruokailussa, pesussa, pukeutumisessa ja liikkumisessa. Hoitohenkilökunnasta lähihoitaja on lähimpänä potilasta, joten vuorovaikutus potilaan kanssa muodostaa tärkeän osan työstä. Lähihoitaja keskustelee potilaan kanssa hoidosta, sen kokemuksista, kuntoutuksesta ja muista elämään liittyvistä asioista. Työhön voi kuulua myös erilaisia toimistotöitä, puhelinneuvontaa potilaille, itsehoidon tukemista, ohjausta ja neuvontaa. Työ on nopeatempoista ja voi vaihdella päivästä toiseen potilaiden tilan ja hoitotarpeen mukaan.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähihoitajan koulutus on toisen asteen oppilaitoksissa opetettava sosiaali- ja terveysalan tutkinto. Suomessa sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon johtavaa koulutusta antavat useat eri oppilaitokset, joissa koulutusohjelmavaihtoehdot vaihtelevat paikkakunnittain ja oppilaitoksittain. Lähihoitajakoulutus kestää 2-3 vuotta koulutus- tai työkokemuksesta riippuen. Lähihoitajan koulutus (aiemmin apuhoitaja tai perushoitaja) vastaa tasoltaan samaa kuin ylioppilastutkinto [2][3]. Ylioppilas voi suorittaa lähihoitajan tutkinnon 1,5 vuodessa [3].

Opintopolku: Tutustu tutkinnon perusteisiin (opintopolku.fi)

Lähihoitajakoulutus alkoi vuonna 1993. Vuosittain valmistuu noin 8 000 lähihoitajaa.[4]

Suuntautumisvaihtoehdot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osaamisalavaihtoehtoja (ns. suuntautumisvaihtoehtoja) on useita, ja koulutus antaa nykyään yleisen ammattikorkeakoulukelpoisuuden. Suuntautumisvaihtoehtoja voi opiskella maksimissaan kaksi. Tämän jälkeen, mikäli jatko-opinnot kiinnostavat, on vaihtoehtona lähteä opiskelemaan ammattikorkeakouluun. Osaamisalavaihtoehdot ovat:[5]

 • asiakaspalvelu ja tietohallinta
 • ensihoito
 • jalkojenhoito
 • kuntoutus
 • lasten ja nuorten hoito ja kasvatus
 • mielenterveys- ja päihdetyö
 • sairaanhoito ja huolenpito
 • suun terveydenhoito
 • vammaistyö
 • vanhustyö

Valittavia linjoja ovat lähihoitajan tutkinto sekä lähihoitajan tutkinto yhdistettynä lukio-opintoihin. Kyseistä kaksoistutkintoa ei kuitenkaan järjestetä kaikissa oppilaitoksissa, ja joissakin se on ollut lähinnä kokeiluasteella. Lisäksi joillakin kouluilla on tarjota lukion käyneelle hakijalle ylioppilaspohjainen linja, joka on hyväksiluettujen aineiden vuoksi normaalia lyhyempi. Joissakin oppilaitoksissa on myös kaksikielisiä linjoja (suomi-ruotsi). Ammatissa on mahdollisuus myös jatkaa itsenäisenä yrittäjänä.

Perushoitaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähihoitajan ammattinimikettä jossain määrin vastaava aikaisempi ammattinimike on mm. apuhoitaja, perushoitaja tai mielenterveyshoitaja [3]. Lähihoitajan ja perushoitajan koulutus eroavat toisistaan huomattavasti, ja työtehtävät työpaikoissa ovat jokseenkin erilaiset. Vanha perushoitajakoulutus keskittyi enemmän perushoitoon ja sairaanhoitotyöhön, kun taas nykyinen lähihoitajan koulutus tähtää huomattavasti monipuolisempaan opiskeluun, jonka jälkeen on mahdollisuus työskennellä hyvinkin vaihtelevissa tehtävissä oman erikoisalan osaajana (esim. mielenterveys- ja päihdetyö). Koulutuksen muuttumista on pääsääntöisesti opiskelijoiden keskuudessa kiitetty jo senkin johdosta, että se antaa yleisen pätevyyden ammattikorkeakouluopintoihin ja kelpoisuuden opiskella yliopistossa.

Työ[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin 70 % lähihoitajista työskentelee kuntien palveluksessa.[4] Ala on naisvaltainen. Esimerkiksi Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin noin 90 000 jäsenestä vain viisi prosenttia on miehiä.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Suomen työministeriö: Lähihoitajan työnkuvaus web.archive.org. 13.11.2017. MOL.fi. Viitattu 19.4.2021.
 2. Tilastokeskus - Koulutusasteet www.stat.fi. Viitattu 16.1.2021.
 3. a b c Nyt hoitajia on lähihoitaja nimikkeellä valmistuvia. Miten pitkä koulutus oli perushoitajilla, ennenkuin lähihoitajia valmistui? Kysy kirjastonhoitajalta. 2.6.2008. Viitattu 16.1.2021.
 4. a b c Paunonen, Reetta: Miehiä hakeutuu lähihoitajiksi enemmän kuin koskaan Savon Sanomat. 27.1.2014. Viitattu 6.1.2016.
 5. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto 4.11.2014. Opetushallitus. Viitattu 6.1.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]