Haapaniemi (Kuopio)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haapaniemi
Haapaniemeä ilmasta.
Haapaniemeä ilmasta.
Kaupunki Kuopio
Koordinaatit 62°52′51″N, 027°40′14″E
Kaupunginosa nro 8
Väkiluku 4 086
Keskuskentän jalkapallostadion sijaitsee Haapaniemellä.

Haapaniemi on Kuopion kaupunginosa keskustan eteläpuolella noin kilometrin päässä torilta, ruutukaavan lounaispuolella. Kaupunginosan asukasluku on noin 4 000. Saaristokaupunkiin kulkevan Saaristokadun pohjoispää johtaa Haapaniemelle, samoin kuin moottoritien keskustaan johtava eteläinen ramppi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueesta suunniteltiin huvilakaupunginosaa vuonna 1899 pidetyssä arkkitehtikilpailussa, jonka voitti Haapaniemen osalta arkkitehti Lars Sonck. Kilpailutöiden pohjalta laadittiin alueelle luonnos asemakaavasta jota alettiin noudattaa. Teollisuuslaitoksten tulo alueelle 1900-luvun alussa kuitenkin hautasi ajatuksen huvilakaupunginosasta ja alueelle syntyi asuntoja työväestölle. [1]

Asuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haapaniemi jakautuu rakentamisen osalta kahteen osaan, puhekielessä Haapaniemeen ja Uuteen Haapaniemeen. Lisäksi Mölymäeksi nimitetään Haapaniemen pohjoisella reunalla sijaitsevaa korkeinta kohtaa. Keskustaan juuri Mölymäeltä näkyvät viisi kaupungin korkeimpiin kuuluvaa kerrostaloa. Rakennuskanta Haapaniemellä on puutalovaltaista omakotialuetta sekä eteläreunalla sijaitsevia teollisuusrakennuksia. Vuosina 1962 ja 1972 Myhkyrinkadun molemmin puolin rakennettiin porrastettuja terassitaloja, myöhemmin muutamia samantyyppisiä taloja rakennettiin myös Tasavallankadun varteen sekä sen toiselle puolelle. Alueen itäreunalla sijaitsee 1950-luvulla rakennettu 7-kerroksinen kerrostalo joka hallitsee näkymää Kallavedeltä päin.

Uusi Haapaniemi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi Haapaniemi sijaitsee Kallaveden rannalla alempana kuin Haapaniemen vanhemmat asuinalueet, Haapaniementien ja rannan välissä. Uuden Haapaniemen talot ovat suurelta osin vaaleasta tiilestä rakennettuja kerrostaloja ja muutamat niistä on rakennettu opiskelija-asunnoiksi. Taloja rakennettiin 1980-1990 -luvun taitteessa ja uusimmat talot on rakennettu vuonna 2007[2].

Rakennuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuopion Energian Haapaniemen voimalaitos sijaitsee myös Haapaniemen rannassa entisen, nyt jo puretun, Saastamoisen rullatehtaan vieressä. Kuopion rahtisatama sijaitsee sen eteläpuolella. Hieman etelämpänä, Bellanrannaksi kutsutulle alueelle on rakennettu palkittua helsinkiläistä Löylyä muistuttava saunakompleksi Saana.[3] Kuopion keskuskentän jalkapallostadion (aik. Magnum-areena) on Haapaniemen kaupunginosassa entisen Kuopion raviradan alueella Mölymäen päällä, mutta on joutumassa 2020-luvulla muutosten kouriin. Mölymäellä sijaitseva Savon ammattiopiston Kuopion suurin koulutusyksikkö on muuttamassa Savilahteen, ja tilalle on 2020-luvulla nousemassa uusia kerrostaloja sekä jalkapallo- ja tapahtumastadion.[4][5] Itä-Suomen lapsi- ja nuorisopotilaille erikoissairaanhoitoa tarjoava Kuopion yliopistollisen sairaalan Alavan sairaala sijaitsee Keskuskentän ja Niiralan puolelle jäävän Alavan kirkon välisessä rinteessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Riekki, Helena: Kuopion kaupungin rakennushistoria, s. 305-. , 2005.
  2. Kuopionkaupunginosat.fi Haapaniemi (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Veli-Pekka Hämäläinen: Kuopioon tulee uusi miljoonaluokan matkailukeskus Bellanrantaan – "Suurin hanke kantakaupungissa vuosikymmeniin" 5.4.2018. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 14.7.2020.
  4. Markku Malinen: Mölymäen uudistaminen alkaa Kuopiossa uuden Kaartokadun rakentamisella 5.7.2018. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 14.7.2020.
  5. Anu Rummukainen: Ammattiopiston Presidentinkadun rakennusten purkutyöt ovat alkaneet tilojen tyhjennyksellä 6.5.2020. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 14.7.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]