Niirala (Kuopio)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Niirala
Niiralan omakotitalovaltainen länsiosio nähtynä lentokoneesta, oikealla alhaalla Huuhanmäki tähti- ja vesitorneineen.
Niiralan omakotitalovaltainen länsiosio nähtynä lentokoneesta, oikealla alhaalla Huuhanmäki tähti- ja vesitorneineen.
Kaupunki Kuopio
Koordinaatit 62°53′20″N, 027°39′05″E
Kaupunginosa nro 7
Postinumerot 70600

Niirala on kaupunginosa Kuopiossa aivan kaupungin keskustan tuntumassa. Asukkaita on noin 3 500. Niirala on nykyisin suosittu asuinalue johtuen hyvästä sijainnista yliopiston ja keskustan välissä. Niiralan pääkatu on Niiralankatu. Alueella sijaitsee muun muassa Kuopion kaupunginteatteri sekä vasta kunnostettu ja hyvin suosittu Valkeisenlammen puistokeidas. Niiralaan sijoittuu yhteensä noin 1 300 työpaikkaa (1.1.2008).[1]

Asuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valkeisenlampi

Niiralan pohjoisosa on kerrostalovaltainen, kun taas eteläosa on pääasiassa sodan jälkeen rakennettua omakotitaloaluetta. Myös Valkeisenlammen ympäristö on suurimmaksi osaksi kerrostaloaluetta. Niiralankadulle ja Pyöräkadulle on myös viime vuosina rakennettu uusia kerrostaloja.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niiralassa ei ole kovin paljoa kaupallisia palveluita, muualla kuin alueen pohjoisosissa. Pohjoisosassa sijaitsevan Niiralankadun varsi on rakennettu varsin keskustamaisesti ja alueella onkin paljon pieniä liikkeitä, sekä ravintoloita. Muualla Niiralassa olevia palveluja ovat muun muassa Valkeisenlammen keskustan puoleisella rannalla sijaitsevat R-kioski. Alueen keskiosassa sijaitsee Sale ja pankki.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muuta toimintaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisradion (YLE) Kuopion toimintakeskus sijaitsee Niiralan Kotkankalliolla. Alavan sairaala sijaitsee Niiralassa aivan Haapaniemen kaupunginosan rajalla. Niiralankadun varrella sijaitsee runsaasti Kuopaksen opiskelija-asuntoja, joissa toimii myös YTHS:n Kuopion yksikkö. Samassa korttelissa sijaitsee niin kutsuttu Turontalo, jossa toimii Kuopion Muotoiluakatemia (päätoimipiste Keskustassa Piispankadulla). Valkeisenlammen vieressä, entinen Lääninsairaalan ja terveydenhuolto-oppilaitoksen tiloissa, sijaitsee Savonia-ammattikorkeakoulun terveysala.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuopion työpaikat ja elinkeinorakenne 1.1.2008. Kuopion kaupungin yrityspalvelu, 2008. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 8.1.2009).
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.