Tahkovuori

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Tahko (kaupunginosa))
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Syvärinjärvi Tahkovuoren huipulta

Tahko[1], Tahkomäki[1] tai markkinointihenkisesti jopa Tahkovuori on matkailukeskus, joka sijaitsee Kuopion Nilsiässä Syvärijärvestä lähtevän Tahkolahden molemmilla rannoilla, noin 56 kilometriä Kuopion keskustasta koilliseen.[1]

Tahkon alue on Kuopion kaupunginosa numero 51 (Tahko).[1]

Tahkomäen rinteitä.

Tahko on lomakeskus, jossa on noin 20 ravintolaa ja majoitustarjontaa. Loma-asuntoalueella on 8 500 vuodepaikkaa: loma-asuntoja, huoneistohotelleja sekä hotellimajoitusta. Vakituisten ja vapaa-ajan asukkaiden ja jäsenyritysten yhteistyöelimeksi on vuonna 2010 perustettu kyläyhdistys. Korkeus on 201 metriä läheisen järven pinnasta. Tahkovuoren korkeus merenpinnasta on 296 metriä. Alueen korkein huippu on Välimäki (314 m), joka sijaitsee Tahkovuoren huipulta 1,5 km lounaaseen[2].

Harrastusmahdollisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tahkolla voi harrastaa sekä kesällä että talvella: lajeina ovat muun muassa laskettelu, lähiliikuntapaikan kaukalossa luistelu , lumilautailu, hiihto, moottorikelkkailu, mönkijäsafarit, luistelu, mini-golf, maastopyöräily, ratsastus, luontomelonta, veneily ja kalastus. Uintia voi harrastaa uimarantojen lisäksi myös virkistyskylpylässä. Monitoimihallissa voi keilailla sekä pelata erilaisia pallopelejä. Siellä kokoontuvat myös ohjatut liikuntaryhmät. Tahkolla on kaksi täysmittaista golf-kenttää.

Tahkon vaellusreitit kulkevat Huutavanholman lehtojensuojelualueen kautta vuoren huipulle, josta on näkymä Syvärinjärven saaristoon. Tahkolta alkavaa vesireittiä pitkin pääsee Itämerelle saakka.

Tahko on etenkin venäläisten turistien suosima laskettelukeskus. Sen 24 rinteestä löytyy vaihtoehtoja kaikille eri ikä- ja taitoluokille.

Tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sokos Hotel Tahkovuori

Kesällä järjestetään muun muassa MTB-pyöräilytapahtuma sekä alkusyksyllä Oktoberfest-juhla. Talvisin tapahtumia on erityisen runsaasti. Yksi suosituimmista on Snowboarding Finnish Open kansainvälisine kärkilautailijoineen. Myös Extreme Run ja Tahko triathlon kokoavat runsaasti osallistujia ja yleisöä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Kuopion karttapalvelu (Aluejaot-kohdasta tehdään valinta Kaupunginosat. Kaupunginosan numero 051. Sääksniemen hotelli- ja asuinalue kulkee kartalla nimellä Tahko ja laskettelurinne sijainti on Tahkomäki.) Kuopion kaupunki, kuopio.fi. Viitattu 2.9.2016.
  2. [http://www.compuline.fi/ComDocs/Suomi/uushlp/html/fin-4e8v.htm Tunnettuja tuntureita, vaaroja ja m�ki�] www.compuline.fi. Viitattu 26.10.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]