Maarianvaara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maarianvaara on kylä kahden maakunnan, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan rajamailla Kaavin kunnassa. Asukkaita kyläkeskustassa on noin 50. Asukasmäärä on lähes 150, jos mukaan lasketaan kylän lähialueet viiden kilometrin säteellä.[1]

Marjakylä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marjat ovat Maarianvaarassa tärkeä elinkeino. Kylällä toimii kolme marjanviljelystilaa: Iivananpuron, Päivärinteen ja Kurolan marjatilat työllistävät kesäisin satoja kausityöläisiä.

Kulttuurikylä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylällä toimii nuorisoseuran ylläpitämä Maarianvaaran kesäteatteri, joka harjoittaa harrastajapohjaista ja ammattimaista teatteritoimintaa. Nuorisoseuran yhteydessä toimii myös Ohjelmapaja, joka tekee ja myy teatteri-, musiikki- ym. ohjelmaa laajasti ympäri Suomea.

Vuosina 2006 ja 2007 nuorisoseura toteutti Kulttuurikylä-hanketta yhteistyössä muiden maarianvaaralaisten yhdistysten, yritysten ja kyläkoulun kanssa.

Seurantalo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maarianvaaran seurantalo "Kisamäki" on listattu kaavilaisten kulttuuriympäristökohteiden joukkoon. Seurantalo on hirsirakenteinen ja luonnonkivisokkelille rakennettu talo. Seurantalon ulkoasua on luonnehdittu yksinkertaiseksi ja selkeäksi. Se on säilyttänyt alkuperäisen ilmeensä, mm. ikkunat ja ovet. Seurantalon kuistien katoksia on muotoiltu persoonallisesti.

Maarianvaaran seurantalo rakennettiin alkujaan lainajyvästön ja nuorisoseuran yhteiseksi tilaksi. Rakennuksen tontin lahjoitti Enso-Gutzeit Oy. Lainajyvästön toiminta loppui vuonna 1960. Siitä lähtien talo on ollut Maarianvaaran nuorisoseuran käytössä.[2]

Koulu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaavin kunta lakkautti Maarianvaaran koulun vuonna 2012. Koulu sijaitsi Tuppurilanmäellä noin 1,5 kilometriä kylän keskustasta kirkonkylälle päin.

Hiihtokeskus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maarianvaarassa on Maarianrinteet-niminen hiihtokeskus. Kahdeksan laskettelurinteen lisäksi alueelta löytyy hiihtolatuja ja moottorikelkkareittejä. Kaavin kunta päätti elokuussa 2008 myydä rinnealueen lappeenrantalaiselle Ewsan Oy:lle.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pohjois-Savon maakuntakaava, Suunnittelumuistiot, Pohjois-Savon maakuntakaavan kyläverkko (pdf) luonnos 29.04.2008. Pohjois-Savon liitto. Arkistoitu 6.1.2015. Viitattu 11.11.2012.
  2. Pohjois-Savon kulttuuriympäristöselvitys, osa 2. Pohjois-Savon liiton julkaisu A:66. Kuopio: Pohjois-Savon liitto, 2011. ISBN 952-5759-28-0.
  3. Savon Sanomat 26.8.2008[vanhentunut linkki]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Maarianvaaran kotiseutupiiri: Maarianvaara: Elämää ja tarinoita vuosisatojen varrelta. Jyväskylä: Maarianvaaran kotiseutupiiri, 2000. ISBN 978-952-91-1713-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]