Suomutunturi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kesäinen näkymä Suomun pihaan ja hotelliin

Suomutunturi on 410 metriä[1] korkea vaara Suomen Lapissa, Kemijärven kaupungin eteläosassa, valtatie 5:n kupeessa. Suomutunturilla sijaitsee matkailu- ja laskettelukeskus, jonka rinteillä on lasketeltu vuodesta 1965. Alueella on 11 laskettelurinnettä[2], hotelli, neljä hissiä[2] ja mökkialueita. Maastohiihtolatuja on 75 kilometriä, joista 17 km valaistuja.[2] Suomutunturin alueella kulkee myös pohjoinen napapiiri.

Suomulle on suunniteltu myös lentomäkikeskusta.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomun ensimmäinen hissi ja kahvila avattiin talvella 1966. Kodan mallinen ravintola avattiin pian tämän jälkeen ja sitten hotelli laajennuksineen. Kota on edelleenkin Suomun maamerkki, ja kotia alueella on useissa paikoissa.

HotDog-hiihtoa harrastettiin Suomulla 1970-luvulla. Se kehittyi myöhemmin freestyleksi. Suomen ensimmäinen freestyle-leiri pidettiin Suomulla vuonna 1978. Kaikkien aikojen ensimmäiset suomalaiset freestylen maailmancupin osakilpailut pidettiin Suomulla vuonna 1989[2]. Suomen menestynein freestyle-hiihtoseura Avalanche Ski Club perustettiin Suomulle vuonna 1982.

Suomu oli aikansa Suomen jetset-elämän keskus. Matkailijat tulivat ensin Kemijärvelle ja ostivat Asusteelta Torstain viimeisimmät lasketteluasut ja after ski -vetimet, ja suunnistivat sitten Suomulle. Kesätanssit, laivaristeilyt ja vesihiihto kuuluivat myös Suomun elämään. Viime vuosien tempauksista mainittakoon wapun veteenlaskusessiot ja Kemijärven moottorikerhon Homenokkien järjestämä arvokas vanhojen kelkkojen tapahtuma.lähde?

Suomun hotellin vanha puoli tuhoutui tulipalossa 9. lokakuuta 2015.[4] Toiminta hotellissa kuitenkin jatkui uusien hotellihuoneiden pysyttyä vahingoittumattomina palossa. Palo aiheutti 12 miljoonan euron vahingot. Hotelliyrittäjä joutui keväällä 2018 oikeuteen, jossa häntä syytetään törkeästä vakuutuspetoksesta.[5]. Nämä syytteet kaatuivat Lapin käräjäoikeudessa ja Valtio sekä OP Vakuutus Oy määrättiin maksamaan oikeudenkäyntikulut.[6]

Tätä päivää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän päivän Suomutunturi toimii aktiivsesti kansainvälisten alppilajien FIS-kilpailujen järjestäjänä. Suomulla järjestettiin ensimmäisen kerran pujottelun Eurooppa Cup -osakilpailu 7-8.3.2023.

Kansainväliset matkailijat ovat ottaneet omakseen Itä-Lapin hiljaisen erämaisen luonnon ja modernin hotellin. Suomutunturilla on monipuolinen talviaktiviteetti toiminta.

Suomutunturin kotimaan matkailijoista suuri osa käyttää Itä-Suomun loivia, pitkiä rinteitä ja siellä olevia metsälaskumahdollisuuksia. Suomun mökkiläisten suosiossa on haastavat ja leveät eturinteet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Karttapaikka Maanmittauslaitos. Viitattu 20.9.2013.
  2. a b c d Suomutunturi Lappi.fi. Viitattu 20.9.2013.
  3. Korhonen, Jorma: Lappiin halutaan edelleen lentomäki 18.2.2015. Yle. Viitattu 28.11.2016.
  4. Tynkkynen, Jyri: Palo tuhosi hotellin Suomutunturilla Yle Uutiset. 9.10.2015. Helsinki: Yleisradio Oy. Viitattu 9.10.2015.
  5. Hotelli Suomutunturin palosta 12 miljoonan euron vahingot - nyt hotelliyrittäjä ja vakuutusyhtiön edustaja ovat syytteessä törkeästä petoksesta iltalehti.fi. Viitattu 2.5.2018.
  6. Tynkkynen, Jyri: Suomun hotellin tuhonneesta tulipalosta nostetut syytteet hylättiin oikeudessa Yle Uutiset. 31.5.2018. Viitattu 20.3.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.