Urpo Lahtinen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Urpo Lahtinen vuonna 1966 Keimolan moottoriradalla.

Urpo Juhani Lahtinen (22. huhtikuuta 1931 Helsinki15. lokakuuta 1994 Tampere) oli suomalainen liikemies ja aikakauslehtikustantaja. Urpo Lahtisen tunnetuin julkaisu oli vuonna 1959 perustettu Hymy-lehti. Hän nimesi lehden vaimonsa Hymy Lahtisen mukaan.

Urpo Lahtinen aloitti journalistin uransa 1952 kirjoittamalla Eteenpäin-lehteen Kotkassa. Vuonna 1957 hän aloitti ilmaisen Tamperelainen-lehden julkaisemisen, jonka bisnesidean hän oli saanut matkallaan Hollannissa. Lehteä julkaisi Lahtisen oma yhtiö nimeltä Lehtimiehet. Tamperelainen-lehteä toimitettiin kaikkiin tamperelaisiin koteihin. Lehtimiehet-yhtiön julkaisemia aikakauslehtiä olivat Hymyn ohella mm. Alibi, Nykyposti, Suosikki, Tekniikan Maailma ja Vauhdin Maailma, miestenlehdet King, Jallu ja Kalle, sekä lastenlehdet Maailman vahvin Nalle ja Pellefantti.

Lahtinen sijoitti suuren omaisuutensa taiteeseen sekä rakennutti asunnokseen ja Lehtimiehet-yhtiön edustustilaksi ison huvilan 1976 Näsijärven rannalle Ylöjärven Siivikkalaan Villa Urpon, joka oli aikansa kiistellyimpiä kohteita. Arkkitehti Eero Saaren suunnittelemaa taloa pidettiin mauttoman yliampuvana, mutta talon isäntä ei mitään arkista rakennusta ollut halunnutkaan. Villa Urpo on monin tavoin kokeellinen. Sen ulkoseiniin käytetyt graniittilohkareet muotoiltiin paikan päällä. Lahtinen halusi huomioida myös ympäristön, siksi talossa kaytettiin suomalaisia materiaaleja:kiveä, tiiltä ja mäntyä. Tontilla ollut täysikasvuinen puusto suojattiin huolella rakentamisen ajaksi. Kolmikerroksisen talon kokonaispinta-ala on 795,5 neliömetriä. [1]

Lahtisen viimeisiä vuosia varjosti alkoholismin myötä heikentynyt terveys. Lahtisen yhtiö Lehtimiehet myytiin Yhtyneet Kuvalehdet -yhtiölle n. 300 miljoonasta markasta 1980-luvun lopussa. Urpo Lahtisen perukirjassa omaisuuden arvo oli 108 miljoonaa markkaa. Urpo Lahtisen omaisuudesta on kiistelty eri oikeusasteissa vuosikausia Lahtisen viimeisen vaimon Maija-Liisa Lahtisen ja Urpo Lahtisen muiden perillisten välillä.

Lahtisen taidekokoelman ja Villa Urpon omistaa 1991 perustettu Urpo ja Maija Lahtisen säätiö (vuodesta 2008 eteenpäin Urpo Lahtisen säätiö). Kokoelmassa on noin 500 teosta, esimerkiksi monien kotimaisten taiteilijoiden, Marc Chagallin ja Lahtiselle läheisten espanjalaisten taiteilijoiden kuten Salvador Dalín töitä. Villa Urpo valmistui 1976. Sen suunnittelivat Lahtisen asunnoksi ja Lehtimiehet Oy:n edustustiloiksi arkkitehdit Eero Saari ja Pentti Tanhua.[2] Taidemuseo avattiin 1995. Säätiön mentyä konkurssiin konkurssipesälle siirtyneen Villa Urpon lunasti taideteoksineen itselleen kesäkuussa 2008 Urpo Lahtisen poika Jeppe Lahtinen.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kovanen, Erika: Lehtikeisarin linnassa. Muoto Helmi, maaliskuu 2004, s. 53–61.
  2. Villa urpon kotisivut. Viitattu 13.8.2013.
  3. Palm, Eeva: Jeppe Lahtinen lunasti Villa Urpon. Helsingin Sanomat 13.6.2008, s. C 2.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Alftan, Maija: Lehtikeisarin iloton talo tulvii taidetta. Helsingin Sanomat, 25.11.2006, s. C 1.
  • Hämäläinen, Jyrki: Lehtikeisari: Urpo Lahtisen orjantappurakruunu. Keuruu: Otava, 2004.
  • Kalemaa, Kalevi: Hymyn maa – kertomus Urpo Lahtisesta ja Lehtimiehistä. Helsinki: Tammi, 2006.
  • Lepokorpi, Erkki: Sanoivat Urpon sammuneen. Jyväskylä: Gummerus, 1983.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]