Kansan Lehti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo tamperelaisesta työväenlehdestä. Samannimisiä lehtiä on ollut muitakin.

Kansan Lehti oli Tampereella vuosina 1899–1991 ilmestynyt sosiaalidemokraattinen sanomalehti. Maaliskuussa 1899 ilmestymisensä aloittaneen lehden perustajiin kuului muun muassa Juho Hellberg.

Suomen sisällissodan aikana lehti oli punakaartin paikallinen pää-äänenkannattajana. Toimittajana toimi tuolloin Anton Huotari.[1] Kuuluisaksi lehden henkilökunnasta tuli myös Arvo Tuominen. Lehti oli asenteiltaan propagandistinen: se uutisoi muun muassa juuri ennen Tampereen valtausta, että valkoisten rintamilla taisteli kiinalaisia ja että valkoisten päälliköt toimivat alkoholin vaikutuksen alaisena. Lehti lakkasi ilmestymästä huhtikuun 4. päivän jälkeen 1918.[2]

Lehteä alettiin julkaista jälleen 1920-luvulla,[3] jolloin se muun muassa julkaisi laajamittaisen matrikkelin Jämsässä surmatuista punaisista. Lehteä julkaistiin vuoden 1991 loppuun asti. Tämän jälkeen samannimistä Tampereen sosiaalidemokraattien lehteä on julkaistu kahdesti vuodessa, syksyisin ja keväisin. Helmikuusta 2007 lähtien lehti on ilmestynyt internetissä, mutta tällä hetkellä sivu ei ole toiminnassa.

Myöhemmin lehden ilmoitusmyyjistä tuli kuuluisaksi muun muassa kirjailijana mainetta saanut Erkki Lepokorpi. Pakinoitsija Erkki Kanerva (Jammu) työskenteli Kansan Lehdessä uransa alussa vuosina 1958–1962 ja 1965–1969.

Päätoimittajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]