Lapualaisooppera

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lapualaisooppera
Kirjajulkaisun kansikuva
Kirjajulkaisun kansikuva
Kirjoittaja Arvo Salo
Alkuperäiskieli suomi
Tyylilaji musiikkinäytelmä
Aihe Lapuan liikkeen toiminta, pasifismi
Kantaesitys 21. maaliskuuta 1966
Kantaesityspaikka Vanha ylioppilastalo, Helsinki

Lapualaisooppera on vuonna 1966 kantaesityksensä saanut musiikkinäytelmä, joka on Arvo Salon kirjoittama ja Kaj Chydeniuksen säveltämä. Lapualaisooppera kirjoitettiin juhlanäytelmäksi Helsingin Ylioppilasteatterin 40-vuotisjuhlaan. Kantaesityksen ohjasi Kalle Holmberg ja ensi-iltansa näytelmä sai 21. maaliskuuta 1966. Samana iltana ratkenneissa eduskuntavaaleissa Arvo Salo valittiin kansanedustajaksi.

Lapualaisoopperan roolihahmoista osa oli todellisia historian henkilöitä. Todelliset hahmot ja heidän tekemikseen kuvatut oikeistoradikaalit Lapuan liikkeen väkivaltaisuudet provosoivat voimakkaan kulttuurikeskustelun. Vasemmiston rooliksi näytelmässä jäi väkivallan passiivinen, pasifistinen, vastustaminen. Hengeltään ja tyyliltään näytelmän katsottiin muistuttavan Bertolt Brechtin näytelmiä. 1960-luvulla Lapuan liikkeen radikalismi oli vielä kipeästi muistissa ja monia porvarillisia kansalaisia näytelmä loukkasi. Näytelmää on pidetty uraauurtavana ja eräänä Suomen teatterihistorian kulttiteoksista.

Lapualaisooppera on kantaesityksensä jälkeen esitetty lukuisissa ammatti- ja harrastajateattereissa eri puolilla Suomea, muun muassa Tampereen Työväen Teatterissa (1966) ja Lapuan harrastajanäyttelijöiden toimesta (2001). Lapualaisooppera on käännetty ruotsiksi nimellä Lappo-operan ja se on esitetty myös Svenska Teaternissa sekä Tukholman Dramatenissa ja Södra Teaternissa vierailuesityksinä. Pitkän tauon jälkeen Aleksanterin teatteri otti näytelmän ohjelmistoonsa vuonna 2000, minkä jälkeen sitä on esitetty monissakin teattereissa. Ylioppilasteatteri esitti Lapualaisoopperan Mustikkamaan kesäteatterissa kesällä 2016 90-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi.[1]

Lapualaisoopperasta kehkeytyi aikanaan myös oikeudenkäynti. Kapteeni evp. Artturi Vuorimaa nosti rikoskanteen teoksen kirjoittajaa Arvo Saloa vastaan, koska merkittävä osa Lapualaisoopperan teksteistä oli Vuorimaan mielestä lainattu luvattomasti hänen kirjastaan Kolme kuukautta Kosolassa. Korkeimman oikeuden päätöksellä KKO 1971-II-44 kaikki vaatimukset Saloa vastaan hylättiin.

Näytelmästä julkaistiin kirjallinen äänilevy sekä dokumenttielokuva Lapualaismorsian vuonna 1967.

Näyttelijät (kantaesityksessä)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuoro (kantaesityksessä)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuoroa Vanhalla ylioppilastalolla vuonna 1966. (Valokuva Lasse Naukkarinen.)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Forss, Timo Kalevi: ”Toverit herätkää”, Poliittinen laululiike Suomessa. Into 2015.
  • Kallinen, Timo: Ylioppilasteatteri 1926-1976.
  • Kallio, Reino: Lapuan laki oli kova laki. Ilkka 28.7.2001.
  • Kemppinen, Kullervo: Laamanni muistelee. WSOY 2000.
  • Salo, Arvo: Lapualaisooppera. (Uusintapainos v. 2000.)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Laaksonen, Teemu: Täällä tehdään vallankumousta ja penisorigameja – Ylioppilasteatteri täyttää 90 vuotta. Yleisradio 2.11.2016.
    Lapualaisooppera 2016 Ylioppilasteatteri. Viitattu 16.1.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]