Otto Kotilainen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Otto Kotilainen.

Otto Kotilainen (5. helmikuuta 1868 Heinävesi9. elokuuta 1936 Helsinki) oli suomalainen säveltäjä. Hänen tunnetuimpia laulelmiaan ovat muun muassa joululaulut Varpunen jouluaamuna (san. Sakari Topelius) ja Kun joulu on (san. Alpo Noponen) sekä monia muita lauluja, kuten Kyyhkynen kylpee, Laulu oravasta, Pilvitanssi. Näiden lisäksi Kotilainen sävelsi musiikkia torvelle, viululle ja pianolle, lukuisia kuorolauluja kuten Väinölän väki (san. Eino Leino) sekä näytelmämusiikkia. Hän myös edesauttoi Heinäveden laulu- soitto- ja urheilujuhlien järjestämistä.

Kotilainen rakasti Heinävettä ja erityisesti sen virtoja ja koskia. Hänellä oli kesäasunto Varisselällä Varisvedellä. Hän oli innokas kalastaja. Muun muassa Eino Leino ja Juhani Aho olivat usein vieraina hänen kesäasunnollaan. Kotilaisesta on käytetty nimeä "Heinäveden Otto Suuri."

Kotilainen aikoi kirjoittaa omaelämäkerran, mutta siitä jäi vain nimi: Lauluja ja lohia, Heinävettä ja Helsinkiä.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotilainen oli musikaalisesta perheestä ja harrasti laulua pienestä pitäenlähde?. Hän kävi Kerman kansakoulua, jota myös runoilija Alpo Noponen kävi. He olivat lapsuudenystäviä. Myöhemmin Noponen sanoitti joitakin Kotilaisen sävellyksiä.

Kotilainen valmistui opettajaksi Jyväskylästä 1890. Vuonna 1893 Kotilainen pääsi Helsinkiin opettajaksi. Samalla hän opiskeli säveltämistä Helsingin musiikkiopistossa ja myöhemmin Jean Sibeliuksen oppilaana.

Opinnäytteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotilaisesta ja hänen sävellystuotannostaan on kirjoitettu ainakin kaksi opinnäytetyötä, Laulumusiikin mestari: Otto Kotilaisen elämänvaiheiden ja sävellystuotannon tarkastelua[1] Jyväskylän yliopiston musiikkitieteen laitokseen ja Laulun lähteillä: Säveltäjä Otto Kotilainen (1868–1936)[2] Metropolia-ammattikorkeakoulun musiikkipedagogian opintolinjalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.