Mustikkamaa

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maisemakuva Mustikkamaan rannasta.

Mustikkamaa (ruots. Blåbärslandet) on noin 36 hehtaarin laajuinen, viheralueena oleva saari Helsingin keskustan itäpuolella. Se sijaitsee Kruunuvuorenselän pohjoisosassa Kulosaaren ja Korkeasaaren välissä. Yhdessä viereisen Korkeasaaren ja muutamien pienempien saarten kanssa se muodostaa Mustikkamaa–Korkeasaari-nimisen kaupunginosan.

Mustikkamaa on ollut Helsingin kaupungin omistuksessa kaupungin perustamisesta saakka, jolloin Kustaa Vaasa lahjoitti sen kaupungille samoin kuin läheiset Sompasaaren ja Korkeasaaren. Nämä saaret sijaitsivat tuolloin Vantaanjoen suulle perustettuun kaupunkiin johtavan vesiväylän varrella.

Vuonna 1921 saaresta muodostettiin kansanpuisto. Nykyisin siitä käytetään nimitystä ulkoilupuisto. Mustikkamaalla sijaitsee vuonna 1921 rakennettu kesäravintola, kesäteatteri, ulkoiluteitä, uimaranta ja neljä tenniskenttää.

Kulosaaresta johtaa vuonna 1964 rakennettu silta Mustikkamaalle. Vuonna 1973 rakennettiin myös silta Mustikkamaalta Korkeasaareen. Kalasataman uudelta asuinalueelta (Sompasaaresta) johtaa Mustikkamaalle vuonna 2016 avattu kevyen liikenteen silta, jonka nimi on Isoisänsilta.[1] Ennen siltojen rakentamista Mustikkamaalle oli vesiliikenneyhteys Hakaniemen torilta, mutta se ei ole enää käytössä. Saaren Kulosaaren-puoleisella rannalla on laaja pysäköintialue etupäässä Korkeasaaressa kävijöitä varten. Saarelle johtaa myös Rautatientorilta bussilinja 16.

Saaren nimi on aikoinaan esiintynyt myös muodossa Blåbersholmen, ja myös Mustikkamaan ja Kulosaaren välisestä salmesta (nykyisestä Hopeasalmesta) on käytetty nimeä Blåbersssundet. Koska marjojen nimet Uudenmaan vanhassa paikannimistössä ovat harvinaisia, muutamat tutkijat ovat arvelleet, että nimi olisi alun perin ollut Blåbergsholmen, mikä viittaisi saaren kallioiden sinertävään väriin. Tämän vuoksi saaresta käytettiin 1900-luvun alussa suomeksi nimeä Sinivuorenmaa. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. HS vei ”isoisän” jälkeläisen kaupungin odotetuimmalle sillalle 1.6.2016. Helsingin Sanomat. Viitattu 17.9.2016.
  2. Helsingin kadunnimet, Helsingin kaupungin julkaisuja n:o 24, 1970

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]