Kesäteatteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sotilasfarssi Rykmentin murheenkryyni Jyväskylän Ainolassa 1983.
Juuan Vuokonjärven kesäteatterin kesän 2007 näytelmänä Lottopotti
Raision kesäteatteri Krookilan kotiseutumuseon alueella.

Kesäteatteri on kesäisin toimiva ulkoilmateatteri. Kesäteatterit aloittavat toimintansa pääasiallisesti toukokuussa ilmojen lämmettyä ja lopettavat yleensä elokuun loppupuolella koulujen alkamisen jälkeen. Kesäteatterin näyttämö ja katsomo voivat olla sateen varalta katettuja, mutta teatteri saattaa toimia myös taivasalla.

Kesäteatteritoiminta on Suomessa vilkkaampaa kuin teatteritoiminta talvisin. Erityisesti maakunnissa teatteritoiminta lisääntyy kesäteattereiden ansiosta. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella talvisin toimivia ammattiteattereita ovat vapaaryhmien puuttuessa lähinnä kaupunginteatterit. Näin ollen kesäteatteritoiminta saattaa kaksinkertaistaa paikkakunnan teatteritoiminnan. Osa kesäteattereista on ammattilaisteattereita ja osa harrastajateattereja. Ammattilaisten työpanosta kuitenkin tarvitaan usein harrastusnäyttämölläkin, erityisesti tuottajan ja ohjaajan tehtäviin, mutta myös pääosien vetonauloiksi.

Suosituinta kesäteatteriaikaa on heinäkuun alkupuoli, jolloin myös suuri osa teatteriesityksistä saa ensi-iltansa. MTV3:n keräämien tietojen mukana vuonna 2005 Suomessa toimi 300 kesäteatteria, jotka esittivät yhteensä 240 eri näytelmää. Kesäteatterit ovat Suomessa suosittuja, sillä MTV3:n tekemän kyselyn mukaan joka kolmas vastaajista aikoi käydä kesällä 2005 ainakin yhdessä kesäteatteriesityksessä.lähde?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]