Risto Räppääjä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kuvitteellista henkilöä. Samannimisestä elokuvasta ja elokuvan soundtrackista on omat artikkelinsa.
Risto Räppääjä
Hetki lyö, Risto Räppääjä -kirjan kansi.
Hetki lyö, Risto Räppääjä -kirjan kansi.
Luoja(t) Sinikka Nopola ja Tiina Nopola
Ensiesiintyminen Hetki lyö, Risto Räppääjä (1997)
Kustantaja Tammi
Henkilötiedot
Koko nimi Risto Räppääjä
Status Rummuttamista harrastava poika
Ikä noin 7 - 15-vuotias, Risto vanhenee kirjojen mukana
Luonteenpiirteet Nopea, innokas
Suhteet
Muut sukulaiset Rauha Räppääjä, Pakastaja-Elvi, tutkimuksia työkseen tekevä äiti Ursula Räppääjä
Tutut Herra Lindberg (alakerran naapuri)
Nelli Perhonen (ystävä)
Kullervo Vonninen (tuttava)
Kamilla Puumalainen (tuttava)

Risto Räppääjä on Sinikka ja Tiina Nopolan suomalaisen lastenkirjasarjan päähenkilö. Risto Räppääjä on rummuttava ja räppäävä poika, joka asuu Rauha-tätinsä kanssa. Risto ja Rauha päätyvät mitä kummallisimpiin seikkailuihin, vaikka yrittävät elää ihan tavallista, rauhallista elämää. Hahmon idea syntyi, kun Nopoloilta pyydettiin animaatiokäsikirjoituksia YLE TV2:een. Useimpien kirjojen kuvitus on Aino Havukaisen ja Sami Toivosen käsialaa.[1] Kahden viimeisimmän kirjan kuvituksesta vastasi puolestaan Christel Rönns. He ovat tehneet myös tv-sarjan kuvakäsikirjoituksen yhdessä Leena Jääskeläisen ja Pekka Korhosen kanssa.

Muita Risto Räppääjä -kirjojen henkilöitä ovat alakerrassa asuva herra Lindberg, tv-kokit Pinja ja Pontus Perhonen, Nuudelipää eli Nelli Perhonen, Rauha-tädin serkku pakastaja-Elvi, Alpo-kissa, Kullervo Vonninen, Aimo ja Eino Kuukkeli, pianisti Reino Rubinstein, Hildur "Hilpuri" Tilli, kyselijä Niilo Rummukainen, lapsitähti Kamilla Puumalainen, laulaja Ville Pyry ja hänen mummonsa Hilppa Pyry.

Kirjasarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Risto ja Rauha muuttavat uuteen kotiinsa, ja Risto keksii uuden harrastuksen: rummuttamisen. Sen seurauksena yläkerrasta alkaa tulla varoituskirjeitä.
Rauhan on keksittävä uusi myyntituote. Risto keksii makkarat, joita he lähtevät hankkimaan Unkarista. Matkalla heille sattuu ikäviä kommelluksia.
Riston naapuriin muuttavat Perhosen tv-kokit ja heidän tyttärensä Nelli, jonka kanssa Risto lopulta ystävystyy.
Rauhan jalka murtuu ja tarvitaan kodinhoitaja ja ruoanlaittaja. Räppääjät hankkivat Rauhan serkun, "pakastaja-Elvin", jota luullaan rikolliseksi.
Naapuritaloon muuttaa kesäksi siististi pukeutuva ja hyvin käyttäytyvä Kullervo-niminen poika. Nelli ja Kullervo ystävystyvät, jonka takia Risto tulee mustasukkaiseksi. Lopulta kommelluksien kautta Risto huomaa, että Kullervo on aivan tavallinen poika ja he tutustuvat.
Rauha-täti huomaa että Ristolle on tullut finni, vaikka Risto on siihen liian nuori. Risto yrittää piilotella finniä Nelliltä hinnalla millä hyvänsä, koska hän pelkää, että Nelli alkaisi torjumaan häntä. Lopulta he huomaavat että finni onkin liimaa.
Riston kouluun on tulossa sijainen, jonka luullaan olevan Rauha-täti (oikea Hilpuri Tilli on eksynyt matkallaan). Myös rehtori sekoittuu kyselijä Niilo Rummukaisen kanssa. Risto ja Nelli Nuudelipää yrittävät löytää oikean sijaisen. Kirja on ainoa Risto Räppääjä-kirja missä Nelli ja Risto nähdään koulussa.
Risto on saanut tietokoneen ja seuraa sillä painia, mikä sekoittaa hänet täysin, samoin kuin alakerran herra Lindbergin. Risto liikkuu vain pitkissä kalsareissa, syö pizzaa ja lukittautuu huoneeseensa. Nellilläkin on silloin uusi ihastus, musiikkiartisti Ville Pyry.
Risto on ihastunut keksijäätelötuutteihin ja herra Lindberg syö Euroopan viimeiseksi luullun tötterön Räppääjien pakastimesta. Risto, Nelli, Rauha ja herra Lindberg matkaavat Höljäkkään hakemaan viimeisiä tuutteja. Viimeinen tuutti syödään koko seurueen voimin.
Risto on vihastunut ja vaivaantunut siitä, että hänen hiihtolomansa menee pilalle, koska Nelli on mummolassa (hänellä ei ole kaveriseuraa) ja hänen huoneeseensa on muuttanut väliaikaisesti lapsitähti Kamilla Puumalainen, joka on Rauha-tädin koulutoverin tytär. Yhtäkkiä Kamilla katoaa ja Nelli palaa mummolasta. Kirjan lopussa koukeroiden kautta Risto ja Kamilla kuitenkin ystävystyvät toisiinsa.
Elvi-täti on huolissaan Ristosta, koska poika viettää liikaa aikaansa naisseurassa, tätinsä Rauhan ja naapurin Nellin kanssa. ”Sinun pitää hankkia Ristolle miehekäs isähahmo”, Elvi toteaa Rauhalle.”Ristoa on valmennettava miesten karskiin maailmaan.”

Muut kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Risto Räppääjän kaverikirja (2008)
  • Risto Räppääjä – Erittäin salainen, top secret (2008)
  • Risto Räppääjän elokuvakirja (2008)
  • RR niin kuin Risto Räppääjä (2010)

Näytelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Risto Räppääjä ja Nuudelipään mysteeri, musiikkinäytelmä (2002)
  • Risto Räppääjä ja pakastaja-Elvi, musikaali (2002)
Musikaali sai Onnimanni-palkinnon lasten- ja nuortenkirjallisuutta tai sen asemaa ja merkitystä edistävästä teosta tai toiminnasta.
  • Risto Räppääjä ja villi kone, musikaali (2009)

Televisiosarjat ja elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]