Luettelo Risto Räppääjä -kirjojen sivuhahmoista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tässä artikkelissa kerrotaan Risto Räppääjä -kirjoissa esiintyvistä hahmoista.

Aimo Kuukkeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aimo Kuukkeli on Kullervo Vonnisen vaari. Kullervo tuli auttamaan vaaria löytämään itselleen kumppanin kirjassa Risto Räppääjä ja komea Kullervo, koska vaari oli jäänyt leskeksi. Aimo Kuukkeli on postilainen. Kullervo löysi vaarille Elvi Räppääjän, postilainen hänkin.

Eino Kuukkeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eino Kuukkeli on Aimo Kuukkelin kaksoisveli. Eino Kuukkeli on osallistunut paljon näytelmien tekoon. Eino Kuukkeli esiintyi yhdessä kuvassa kirjassa Risto Räppääjä ja pakastaja-Elvi.

Hilpuri Tilli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hilpuri Tilli esiintyi kirjassa Risto Räppääjä ja Hilpuri Tilli sijaisopettajana. Ensin Rauha Räppääjää luultiin sijaiseksi. Luonteeltaan Hilpuri Tilli on hiljainen ja hiukan ujo. Hilpuri saapui koululle ja siellä hänelle kerrottiin, että koulussa on jo sijainen ja Hilpurin käskettiin lähteä pois. Myöhemmin Risto ja Nelli löysivät Hilpuri Tillin ja he keksivät, että Hilpuri Tilli olisi sairastunut pahkarokkoon ja oikea Hilpuri Tilli olisi neiti Ruusupapu. Kun neiti Ruusupapu, eli Hilpuri Tilli vei luokkalaiset retkelle metsään herra Lindbergin kanssa, hän huusi yhtäkkiä kovaa: "Stop tykkänään!" Hilpuri Tilli sai lapset kuriin ja he selvittivät asiat Rauhan kanssa. Hilpuri Tilli, oikealta nimeltään Hildur Tilli, meni naimisiin kyselijä Niilo Rummukaisen kanssa.

Antero Himberg[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antero Himberg esiintyi kirjassa Hetki lyö, Risto Räppääjä, jossa hän oli juhannusvierailulla mumminsa luona äitinsä kanssa. Antero Himberg harrastaa kirjainten liimaamista. Hänen lähdettyään takaisin kotiin Risto Räppääjä piti Anteroa ihan lapsellisena.

Tellervo Himberg[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tellervo Himberg on Antero Himbergin äiti. Tellervo on tukeva kooltaan. Rauha Räppääjä luuli ensin, että hänen sukunimensä on Lindberg. Aluksi Rauha näki Tellervon hakevan Anteron leikkipistoolin taksista ja Rauha luuli, että Tellervo pitää Anteroa vankinaan ja kutsui poliisit. Sen jälkeen Rauha pyysi Tellervon ja Anteron kylään. Seuraavana päivänä he menivät piknikille, ja kun he nukkuivat, Antero ja Risto menivät kiven taakse. Kun he heräsivät, olivat pojat kadonneet ja he tekivät hälytyksen. Kaikki päättyi kuitenkin hyvin.

Henrietta Himberg[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henrietta Himberg on Tellervo Himbergin äiti ja Antero Himbergin mummi. Henrietta Himberg alkoi pudotella Riston ja Rauhan postiluukusta varoituskirjeitä, kun Risto rummutti. Risto alkoi tutkia tapausta ja myöhemmin Henrietta kaappasi herra Lindbergin Vanessa-koiran. Lopuksi selvisi, että Henrietta Himberg oli ennen sirkustaiteilija ja hänellä on päristyskammo, koska hän putosi trapetsilta vuonna 1977, kun rummut alkoivat soida. Päristyskammo meni kuitenkin ohi ja kumppanukset järjestivät pihalle Sirkus Henrietan.

Buda Pörkölt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Buda Pörkölt on herra Lindbergin unkarilainen tuttu, joka omistaa Unkarin suurimman makkaratehtaan. Hän esiintyi kirjassa Risto Räppääjä ja kauhea makkara. Buda Pörkölt tarkoittaa kirjaimellisesti käännettynä Tonavan oikealla puolella olevaa lihapataa tai höystöä. Samanniminen hahmo on myös Nopoloiden Heinähattu ja Vilttitossu -kirjasarjassa jossa hän on Matti Kattilakosken Unkarissa asuva tutkijaystävä. Nopoloiden mukaan unkarilaiset ovat purskahtaneet nauruun nimen kuultuaan. [1]

Kullervo Vonninen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kullervo Vonninen, eli komea Kullervo on kirjassa Risto Räppääjä ja komea Kullervo seikkaillut nuori poika. Kullervo Vonninen tuli kotoaan Kauhavalta vaarinsa, Aimo Kuukkelin luo. Kullervon oli määrä etsiä vaarilleen sopiva leskirouva, koska Kullervon mummi oli kuollut. Rauha Räppääjä luuli Kullervoa aateliseksi, koska hän luuli, että Kullervon nimi on Kullervo von Ninen. Nelli Perhonen halusi olla Kullervon ystävä, jonka takia Ristosta tuli mustasukkainen. Lopulta he ystävystyivät ja Risto, Kullervo ja Nelli matkustivat Kauhavalle, jossa Kullervon vaarin veli, Eino Kuukkeli piti näytelmäleiriä. Myös Riston äiti oli tullut Kauhavalle tekemään tutkimusta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lotta Korpimäki: Heinähattu ja Vilttitossu -sarjan henkilönimet (pdf) (Pro Gradu) 2010. Jyväskylän yliopisto. Viitattu 20.8.2015.