IBBY

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

IBBY eli International Board on Books for Young People on kansainvälinen järjestö, jonka tavoitteena on lasten- ja nuortenkirjallisuuden ja lukutaidon edistäminen eri maissa.[1] IBBY on perustettu Sveitsissä vuonna 1953 ja sillä on yli 60 kansallista jaostoa. Joka toinen vuosi järjestetään kansainvälinen IBBY-kongressi.

Suomessa toimii IBBY Finland. Se on perustettu vuonna 1957[2] ja toimi vuoteen 2003 asti nimellä Suomen nuortenkirjaneuvosto. Se julkaisee neljästi vuodessa ilmestyvää Virikkeitä-lehteä ja järjestää jäseniltoja, seminaareja sekä keskustelutilaisuuksia. Yhdistys esittelee ja arvioi Suomessa ilmestyvää lasten- ja nuortenkirjallisuutta ja tekee yhteistyötä muiden lastenkulttuuritoimijoiden kanssa. IBBYn toiminnassa on tärkeää kansainvälisyys ja IBBY Finland tekee yhteistyötä erityisesti muiden pohjoismaisten IBBY-jaostojen kanssa.

IBBYn jakamat palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joka toinen vuosi jaetaan kansainvälinen H.C. Andersen -palkinto,[3] jonka suomalaiset saajaehdokkaat nimeää IBBY Finland. Lisäksi IBBY Finland nimeää IBBYn kunnialistalle suomalaisen kirjailijan, kuvittajan ja kääntäjän. Kolmen vuoden välein Suomessa jaetaan lasten- ja nuortenkirjallisuuden Anni Swan -mitali.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lastenkirjallisuuden puolestapuhuja. Helsingin Sanomat, 11.10.1997, s. 33. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  2. Hannele Huovi sijoittui kolmanneksi H. C. Andersen -kilpailussa. Helsingin Sanomat, 13.4.1996, s. 36. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  3. Lastenkirjallisuuden tähtituokioita. Helsingin Sanomat, 9.12.1982, s. 22. Näköislehden aukeama (tilaajille).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.