Amfiteatteri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Arlesin amfiteatteri Ranskassa
Rooman Colosseum nykyaikaisessa yövalaistuksessa.

Amfiteatteri (lat. amphitheatrum < m.kreik. amfi + theatron, 'molemmin puolin' + 'teatteri') on antiikin Roomassa kehittynyt rakennustyyppi, joka koostuu pyöreästä tai soikean muotoisesta näyttämöstä (arena), jota ympäröi portaittain kohoava katsomo (cavea). Vastoin yleistä luuloa termi amfiteatteri ei alun perin viitannut kreikkalaistyyppiseen puoliympyrän muotoiseen teatteriin, vaan ainoastaan roomalaisten siitä kehittämään versioon, jossa siis katsomo ympäröi näyttämöä kaikilta puolilta. Nykykielessä yleistynyt tapa kutsua myös puoliympyrän muotoisia teattereita amfiteattereiksi on siten tarkkaan ottaen väärä.

Suurin ja tunnetuin amfiteatteri on 1. vuosisadalla jaa. Roomaan rakennettu Colosseum. Varhaisin säilynyt on Pompejin amfiteatteri (noin 80 eaa.).

Amfiteattereihin kaikilla oli vapaa pääsy, ja niillä oli suuri merkitys kansan tyytyväisenä pitämisessä ("leipää ja sirkushuveja"). Istumapaikat määräytyivät yleensä yhteiskunnallisen aseman mukaan. Naiset kuitenkin joutuivat tavallisesti tyytymään kaikkein huonoimpiin paikkoihin katsomon yläpäässä, kaukana näyttämöstä. Tämä ehkä johtui siitä, että amfiteattereissa esitettyjä näytöksiä ei pidetty naisille sopivina. Siinä missä kreikkalaisissa teattereissa esitettiin näytelmiä, sekä tragedioita että komedioita, roomalaisissa amfiteattereissa keskityttiin karkeampaan viihteeseen, etenkin raakoihin eläin- ja gladiaattoritaisteluihin.

Kreikkalaisessa maailmassa amfiteatterit eivät koskaan tulleet kovin yleisiksi edes sen jälkeen, kun roomalaiset olivat valloittaneet alueen. Sen sijaan Roomassa oli amfiteattereiden ohella myös paljon puoliympyrän muotoisia teattereita, joiden arkkitehtuuri ja funktio oli eräitä yksityiskohtia lukuun ottamatta sama kuin Kreikassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]