Panem et circenses

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Panem et circenses on latinankielinen lentävä lause, joka tarkoittaa suomeksi "leipää ja sirkushuveja".

Lausahdus on peräisin satiirirunoilija Juvenalikselta, jonka mukaan Rooman kansalla oli ollut kerran valta käsissään, mutta keisarikaudella se oli luopunut poliittisista oikeuksistaan ja vaati itselleen enää vain ilmaista viljaa ja ilmaisia sirkushuveja.

Nykyajan puitteissa käsite voidaan mieltää esimerkiksi siten, että tavallisen kansan valtaosa on liiaksi kiinnostunut viihteestä pysyäkseen selvillä politiikasta ja kansanedustajien tekemisistä, jotta voisi tai edes haluaisi puuttua yhteiskunnan epäkohtiin ja negatiivisiin kehityssuuntiin. Siinä missä Rooman valtakunnan aikana viihdettä tuotettiin esimerkiksi Colosseumin kaltaisten areenoiden tapahtumilla, voidaan nykyajan vastineena pitää esimerkiksi television välityksellä jaettua viihdettä.lähde?

Valtionjohdon näkökulmasta leipä ja sirkushuvit on keino johtaa kansan huomio merkityksettömiin mutta viihdyttäviin seikkoihin etenkin vaikeiden poliittisten päätösten valmistelu- ja toteutushetkellä. Propagandalla on samat tarkoitusperät.lähde?

Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.