Ryhmäteatteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ryhmäteatterin näyttämö Helsinginkadulla.

Ryhmäteatteri on helsinkiläinen ammattiteatteri, joka on perustettu vuonna 1967. Teatterilla on näyttämö Kalliossa keväästä 2007 alkaen Kino Helsingin entisissä tiloissa Urheilutalossa Helsinginkadun varrella.[1] Ryhmäteatteri luopui pitkäaikaisesta näyttämöstään Pengerkadulla Helsingin Kalliossa kesällä 2014. Lisäksi teatterilla on kesäteatteri Suomenlinnassa. Ryhmäteatteri tuottaa vuosittain kolme ensi-iltaa, yhden kullekin näytäntökaudelle. Teatterin tavoitteena on tuottaa monipuolisia, haasteellisia ja ennakkoluulottomia esityksiä.

Toiminta alkoi Che Guevara -tuotannolla vuonna 1968. Vuonna 1969 syntyi Ryhmäteatteri ry, jonka perustajajäsenet olivat Petra Frey, Riitta-Liisa Helminen, Tiia Louste, Tarja Markus, Hannu Kahakorpi, Irma ja Timo Martinkauppi, Leena Uotila, Henri Kapulainen, Sirkka Hiltunen, Kim Kuusi, Ilkka Vanne ja Taisto-Bertil Orsmaa.[2]

Mika Kaurismäki ohjasi vuonna 2018 Ryhmäteatterin 50-vuotista taivalta käsittelevän dokumenttielokuvan[3]

Henkilöstö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2013 teatterin vakituista henkilökuntaa olivat muun muassa ohjaaja Esa Leskinen sekä näyttelijät Juha Kukkonen, Minna Suuronen ja Robin Svartström.

Aiemmin näyttelijäkuntaan ovat kuuluneet muun muassa Pertti Sveholm ja Vesa Vierikko. Taiteellisena johtajana Leskisen rinnalla toimi pitkään Mika Myllyaho.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sanna Nikula: Ryhmäteatteri antaa selviytymisoppia mökille (Uutislehti 100, 25.1.2007, s. 14)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ryhmäteatteri osti uuden näyttämön Helsingin Sanomat 2006
  2. Ryhmäteatteri täyttää 40 vuotta, Helsingin Sanomat 24.1.2007. Viitattu 4.5.2014.
  3. Ryhmäteatteri Elonet. Viitattu 25.2.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]