Iltapäivälehti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Iltapäivälehti on yleensä tabloidikokoon painettu ja tavallisesti nykyisin vain irtonumeroina myytävä sanomalehti[1]. Nykyiset iltapäivälehdet ilmestyvät painettuina aamuisin ja ovat sisällöltään uutisiin, urheiluun ja viihteeseen painottuneita.

Toisin kuin tilattavat sanomalehdet, iltapäivälehdet saavat suuren osan tuotoistaan irtonumeromyynnistä. Iltapäivälehtien suosio perustuu niiden tapaan nostaa esiin päivittäisiä mielenkiintoisia ilmiöitä ja tapahtumia. Uutiskriteereistä eräs keskeisimpiä on jonkin ajankohtaisen aiheen kiinnostavuus. Uutiskynnyksen ylittämiseen ei tällöin tarvita yhteiskunnallisesti merkittävää aihetta, jos asia on inhimillisesti kiinnostava.

Verkossa iltapäivälehdet ovat TNS Metrixin mittausten mukaan kävijämäärältään Suomen suosituimpia tiedotusvälineitä.[2] Suomessa sanomalehtien irtonumeromyynnistä suurin osa tulee iltapäivälehdistä. (Vuonna 2010 sanomalehtien irtonumeromyynti 122 miljoonaa euroa, josta 116 miljoonaa euroa iltapäivälehtien myyntiä.)[3] Suomessa iltapäivälehtien valtakunnallinen peitto on huomattavan laaja, koska niiden jakelu kattaa koko maan. Suomessa ilmestyy 2000-luvulla kaksi varsinaista iltapäivälehteä: vuonna 1932 perustettu Ilta-Sanomat ja vuonna 1980 perustettu Iltalehti. Vuosina 1973–1975 ilmestyi Iltaset.

Ruotsin tärkeimmät iltapäivälehdet ovat vuonna 1830 perustettu Aftonbladet ja vuonna 1944 perustettu Expressen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kivioja, Pasi: Iltapäivälehdet mediakentän ja yhteiskunnan muutoksessa. Julkaisuja A: Tiedotusopin laitos, Tampereen yliopisto. Tampere: Journalismin tutkimusyksikkö, 2008. ISBN 978-951-44-7496-5. Teoksen verkkoversio (PDF).
  • Ruuskanen, Sauli: Kuolema iltapäivällä: Postmoderni subjekti ja reaalinen iltapäiväjournalismissa. Väitöskirja: Tampereen yliopisto. Tampere: Tampere University Press, 2010. ISBN 978-951-44-7952-6. Teoksen verkkoversio (PDF).
Tämä lehtiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.