Siivikkala

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ylöjärven kylät vuonna 1931:
1-Lielahti, 2-Possila, 3-Kukkola, 4-Niemi, 5-Pohtola, 6-Siivikkala, 7-Teivaala, 8-Ilmari, 9-Mäkkylä, 10-Keijärvi, 11-Ylöjärvi, 12-Kuusisto, 13-Metsäkylä, 14-Lakiala, 15-Lempiäniemi, 16-Liimola, 17-Kaihari, 18-Runsas, 19-Kyöstilä, 20-Mutala, 21-Pohjankylä, 22-Penko, 23-Pengonpohja

Siivikkala on Ylöjärven kaupunginosa, joka sijaitsee lähellä Tampereen Lielahtea ja Pohtolaa. Tampereen keskustaan matkaa on noin 10 kilometriä. Viihtyisän kaupunginosan rakennukset ovat pääosin omakotitaloja ja rivitaloja. Alueen pääväylä on Siivikkalantie, joka kulkee Pohtolasta Ilmarinjärventien kautta Vaasantielle. Alueen keskustana pidetään Siivikkalan koulun ja lähipalveluiden muodostamaa ympäristöä. Siivikkalan osayleiskaavaa laajennetaan, sillä Ylöjärven kaupunki on päättänyt kasvattaa alueen asukasmäärää nykyisestä. Vuonna 2003 MTV3:n ja Aamulehden teettämän tutkimuksen mukaan Siivikkala on Pirkanmaan ostovoimaisin asuinalue.[1] Siivikkala onkin haluttua asuinaluetta, joten vapaita tonttipaikkoja on harvoin tarjolla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siivikkalan alueen nimi juontaa juurensa Markku Juhonpoika Siivikan sukunimestä. Hän eli 1500-luvulla, jolloin Ylöjärven eteläosaa alettiin asuttamaan. Siivikkalan alueen hiekkapohjaisia, järvelle viettäviä maita alettiin jo tuolloin raivaamaan maanviljelyksen käyttöön. Esihistorialliset löydöt viittaavat, että Ylöjärven alue asutettiin kahdessa vaiheessa. Ensin asutettiin eteläosassa Näsijärven ja Keijärven välinen alue. jonka kylät muodostivat aluksi kaksi suurjakokuntaa. Rantakunnan eli Harjuntaustan jakokunnan muodostivat Näsijärveen rajoittuvat kylät Niemi, Pohtola, Possila, Lielahti ja Siivikkala. Toiseen jakokuntaan kuuluivat Airikkala, Ilmari, Keijärvi, Kukkola, Kuusisto, Mäkkylä ja Ylöjärvi. Näihin jakokuntiin kuului koko Ylöjärven eteläosa Vahantalahden korkeudelle asti. Ylöjärvellä asutettiin ensin ranta-alueet, sillä alavat rantamaat ja rantaniityt oli helppo raivata yksinkertaisilla välineillä pelloiksi ja niityiksi. Siellä oli hyvät mahdollisuudet kalastukseen. Vesi oli tärkein kulkureitti ja Näsijärveä pääsi hyvin pohjoisen erämaille ja Kokemäenjokea pitkin rannikon kauppapaikoille.

Ylöjärven asutus pysyi vuosisatojen kuluessa samantapaisena kuin se oli 1500-luvulla. Erityisesti paikkakunnan eteläosan tiloja yhdistettiin ja samalla omistajalla saattoi olla useampia tiloja viljelyssä. Esimerkiksi Teivaalaan kuuluivat 1800-luvulla Teivaalan lisäksi molemmat Ilmarin kylän talot eli yhteensä lähes 1500 ha.

Ylöjärvelle perustettiin 1883 kansakoulu ja koulupiirinä oli aluksi koko kunta. Ylöjärvellä siirryttiin peruskouluun syyslukukauden alussa 1976. Kaikki kouluikäiset käyvät peruskoulua, johon yhdistettiin aiemmat kansakoulu, kansalaiskoulu ja keskikoulu. Kaikki kouluikäiset käyvät peruskoulu ja se on oppilaalle maksuton. Kun peruskouluun siirryttiin, entiset koulutilat jaettiin uudelleen. Kansakoulujen tiloissa hoidettiin ala-asteen opetus. Ylöjärvellä oli 1996 seitsemän peruskoulun ala-asteen koulupiiriä: Kirkonkylä, Metsäkylä, Mutala, Siivikkala, Takamaa, Vahanta ja Vuorentausta.

Koulu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siivikkalan koulu.

Siivikkalan koulussa on noin 320 oppilasta, 16 opettajaa ja 8 koulunkäyntiohjaajaa. Päärakennuksen lisäksi osa luokista toimi vuosia pihan "viipalekoulussa", joka purettiin kesällä 2012. Koulussa on vanhempainyhdistys. Siivikkalan koululla toimii myös Mokkero, joka tarjoaa tilat ja toimintaa alueen nuorisolle. Kesällä 2012 alkoi uuden koulurakennuksen rakentaminen, jonka aikana osa oppilaista kävi koulua Ylöjärven Moisiolla.

Palvelut ja yritykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siivikkalan asukkaat käyttävät Ylöjärven terveyskeskuksen palveluja. Siivikkalan päiväkoti sijaitsee lähellä venesatamaa, uimarantaa ja matonpesupaikkaa.Päiväkoteja on Ylöjärven kunnan toiminnassa kaksi: Serlatien päiväkoti sekä Salorinteen päiävkoti. Lisäksi on mm. Siivikkalan oma lähikauppa on K-market. Rakennuksen yhteydessä toimii myös yksitineinen päiväkoti Pikkututkijan. Lisäksi läheltä löytyy ravintola Siivikkalan Pizzeria. Kaupunginosan asukkaat asioivat päivittäistavaraostoksilla sekä Lielahdessa että Ylöjärvellä. Muita Siivikkalassa toimivia yrityksiä ovat mm. Muovitekniikka V. Riittinen & Co ja Suunnittelutoimisto Reino Rehn Ky. Vuonna 2010 Siivikkalassa aloitti sähköskootterien maahantuoja Sisilisko.

Siivikkalan omakotitaloyhdistys ajaa alueen asukkaiden etuja, järjestää tapahtumia ja julkaisee Siivikkalan Sanomat -lehteä, joka jaetaan omakotitaloyhdistyksen jäsenille.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Villa Urpo oli Siivikkalan tunnetuin nähtävyys. Urpo ja Maija Lahtisen Säätiö ylläpiti rakennusta ja sen taidekokoelmaa. Nykyään rakennus on yksityisomistuksessa eikä sinne järjestetä toistaiseksi yleisövierailuja.

Tampereen Saunasäätiö ylläpitää Siivikkalan Saunaa, jossa on paitsi savusauna myös kylpytynnyri ja avantouintimahdollisuus talvisin. Sauna lämpiää vain tilauksesta.

Tampereen evankelisluterilaiset seurakunnat omistaa Siivikkalassa sijaitsevan Torpan kurssikeskuksen. Keskus sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Näsijärven rannalla. Tila ei ole tällä hetkellä (2019) lainkaan käytössä ja tilat ovat tyhjillään. Seurakunta pohtii tilojen kohtaloa.

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näsijärvi rajaa Siivikkalan aluetta idästä. Siivikkalaa halkoo Myllypuro, joka kulkee usean kilometrin matkan Keijärvestä aina Näsijärveen saakka. Myllypuro ja siihen liittyvä Ryydynpohja ovat pahoin ryvettyneet ja kaipaisivat kipeästi paikoin ruoppausta. Siivikkalaa ympäröivät monet kauniit metsä- ja peltoalueet, joiden kasvisto ja eläimistö on monipuolista. Luonnossa liikkuvien kohteita on esimerkiksi Valkeekiven lehto, 10 hehtaarin alue, joka on osin rauhoitettu luonnonsuojelulailla. Lehdossa pesii mm. idänuunilintu. Lintuja voi tarkkailla myös Ilmarinjärven lintutornista. Kunnostettu lintutorni avattiin uudelleen 11.7.2006.

Liikuntapaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näsijärveen pääsee uimaan suositulla Siivikkalan uimarannalla. Hiekkarannalla on sekä lasten, että aikuisten uima-alueet. Rannan läheisyydessä on pukukopit ja wc, kesäkioski, venelaituri ja parkkipaikat.

Siivikkalan koulun kentällä on monipuoliset mahdollisuudet liikunnan harrastamiseen. Talvisin kentällä on jäädytetty ja valaistu jääkiekkokaukalo. Kesäisin paikalla on hiekkakenttä esimerkiksi jalkapalloa, pesäpalloa ja yleisurheilua varten.

Serlapuiston päiväkodin ja rannan nurmikentät ovat kesäisin hyviä paikkoja pelata jalkapalloa tai muita nurmikenttää vaativia lajeja.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohtosilta on yksi rajapyykeistä, jossa Tampereen kaupunki vaihtuu Ylöjärveksi. Monet pyöräilijät, lenkkeilijät ja rullaluistelijat ovat löytäneet Siivikkalan kevyenliikenteen väylän, joka kulkee Siivikkalantien vartta aina Ilmarinjärventielle asti jatkuen ohi Ilmarinjärven ja Teivaalan kartanon.

Siivikkalan joukkoliikenneyhteydet perustuivat Tampereen Joukkoliikenteen vuoroihin 28A, 28B ja 28C. Vuoro Siivikkalasta Keskustorille kestää keskimäärin noin 34 minuuttia. Lisäksi vanhuksilla ja liikuntaesteisillä on mahdollisuus käyttää Ylöjärven palvelubussia.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siivikkalasta on lähtöisin street hockey / ball hockey -joukkue Pelikassit, joka voitti Suomen mestaruuden vuonna 2008. Vuonna 2009 Pelikassit edustivat Suomea lajin MM-kilpailuissa Tšekin Pilsenissä sijoittuen 13:sta. Pelikassit on valittu vuonna 2008 vuoden joukkueeksi Ylöjärvellä ja vuonna 2009 positiivisimmaksi ylöjärveläiseksi. Vuonna 2010 Pelikassit sijoittuivat Bratislavassa pelatussa lajin seurajoukkueiden Eurocupissa seitsemänneksi. Pelikasseilla oli vuonna 2010 jo 887 kannatusjäsentä. Siivikkalasta kotoisin oleva keihäänheittäjä Joni Karvinenon yksi tulevaisuuden lupauksista Suomalaiselle urheilulle. Hän on valittu Ylöjärven vuoden urheilijaksi vuonna 2011 ja vuoden nuoreksi urheilijaksi 2010. Hän on voittanut lukuisia kertoja nuorten Suomenmestaruuksia ja hän on 2012 Pohjoismaiden mestari. Lisäksi hän on ollut nuorten mm-kilpailuissa kaksi kertaa kuudennella sijalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. AL 6.8.2003

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]