Kylpytynnyri

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Käytössä oleva palju.

Kylpytynnyri eli hulju tai palju on yleensä puusta valmistettu tynnyri, jota käytetään ulkona kylpemiseen. Kylpytynnyrissä on yleensä mukana veden lämmittämiseen tarkoitettu kamiina, jossa polttoaineena useimmiten käytetään polttopuita. Kylpemiseen tarkoitettuja paljuja valmistetaan yleensä puusta, joka voi olla lämpökäsiteltyä, tai merialumiinista.

Materiaalit ja rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylpytynnyreitä valmistetaan useista eri puulajeista, joista kaikilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Suomessa käytetään pääasiassa tavallista kuusta sekä lämpökäsiteltyä puuta. Tynnyri sidotaan teräksisillä vanteilla, kuten esimerkiksi säilytykseen käytetyt viinitynnyrit. Markkinoilla on viime vuosina siirrytty paljon käsittelemättömistä puulaaduista lämpökäsiteltyyn puuhun, jonka etuna on pienempi kosteuseläminen. Tämä vastaavasti näkyy tynnyrin huollon helpottumisena. Myös muita valmistusmateriaaleja käytetään, kuten lasikuitua, erilaisia muoveja ja metalleja, mutta näistä altaista käytetään monesti muita nimityksiä, kuten kuumakylpyallas tai pelkkä palju. Kylpytynnyrit ovat yleensä melko syviä (90–120 cm), ja niissä on sisään rakennettu penkki, jolla voi istua. Perinteisessä kylpytynnyrissä ei yleensä ole poreita tai muita teknisiä laitteita, jotka taas kuuluvat kiinteänä osana porealtaisiin. Tynnyreihin on kuitenkin yleensä liitetty ulkopuolinen kamiina veden lämmittämiseksi suoraan altaassa.

Lämmitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lämmitys kestää useita tunteja vesimäärästä ja kamiinan koosta riippuen. Tulta ei välttämättä ole tarpeen pitää enää kylvyn aikana. Suurehko, noin neljän kuutiometrin vesimäärä jäähtyy joka tapauksessa hyvin hitaasti. Jos käytettävissä on riittävän iso lämminvesivaraaja tai muuten runsaasti lämmintä vettä, on tynnyri mahdollista täyttää valmiiksi lämmitetyllä vedellä, jolloin kamiinaa ei tarvita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]