Mercedes-Benz Waxenberger

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Urpo Lahtisen perikunnan Waxenberger Mobilia-automuseossa Kangasalla
Näkymä moottoritilasta

Mercedes-Benz 300 SEL 6.3 Waxenberger on erittäin harvinainen kilpa-auto, jota on valmistettu vuonna 1969 kolme kappaletta kilpailuja varten ja testikäyttöön kaksi kappaletta. Auto muistuttaa saman vuoden 300 SEL-mallia, mutta on muotoiltu urheilullisemmaksi.

Auton suunnittelijana toimi Erich Waxenberger, joka oli Mercedes-Benzin kehitysinsinööri. Waxenbergerissä on teholtaan 428-hevosvoimainen 6 834 kuutiosenttimetrin V8-moottori ja automaattivaihteisto. Rauno Aaltonen on aikanaan arvioinut todelliseksi tehoksi kuitenkin lähemmäs 500 hevosvoimaa. Waxenberger saavuttaa 0-100 km/h 4,4 sekunnissa, neljännesmailin 14,5 sekunnissa ja auton huippunopeus on 285 km/h.[1] Kehitystyöhön ja testaustoimintaan osallistuivat muun muassa Rauno Aaltonen ja Ferrarin F1-kuljettaja Jacky Ickx. Tehtaan tarkoitus oli osallistua autolla ylipitkiin vakioautokilpailuihin.

Ainoa jäljellä oleva alkuperäinen, Urpo Lahtisen kuolinpesän omistama Waxenberger on ollut nähtävillä Kangasalla Vehoniemen automuseossa ja Mobilia-automuseossa. Autolla on muun muassa ajettu ensimmäisessä Keimolan moottoriradan kiihdytyskilpailussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]