Bamse

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Maailman vahvin Nalle)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maailman vahvin Nalle
Bamse 18/2005, kuvassa Kilpinen, Pomppi ja Nalle
Bamse 18/2005, kuvassa Kilpinen, Pomppi ja Nalle
Lehtityyppi Sarjakuvalehti
Kustantaja Egmont kustannus
Julkaisija Egmont kustannus
ISSN ISSN 0355-9173
Levikki 5000 (painos)
Perustettu
Päätoimittaja Marjaana Tulosmaa (vastaava)
Kotimaa Suomi
Ilmestymistiheys 17 / vuosi
Aiheesta muualla
Bamsen sivut

Bamse eli Maailman vahvin Nalle (ruots. Världens starkaste och snällaste björn) on ruotsalaisen Rune Andréassonin vuonna 1961 luoma sarjakuvahahmo ja sarjakuvalehti. Sarjakuva alkoi ilmestyä Allers-lehdessä vuonna 1966 ja sai oman sarjakuvalehtensä vuonna 1973. Lehti ilmestyy Suomessa 17 kertaa vuodessa nykyisin nimellä Bamse. Bamsesta on tehty myös piirroselokuvasarja, joka ilmestyi 1966. Sarjakuvaa julkaisee nykyään Egmont.

Joka lehdessä on sarjakuvien lisäksi palkintotehtäviä ja usein myös Nallen koulu, jossa kerrotaan jostakin sarjakuvassa esiintyneestä historiallisesta tapahtumasta tai henkilöstä.

Sarjakuvan maailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakuvan päähahmo on Nalle (ruotsiksi Bamse), maailman vahvin ja kiltein nalle. Nalle joutuu ystävineen usein seikkailuihin. Luonteeltaan hän on hyväntahtoinen, ja hän puolustaa sorrettuja.

Nalle saa valtavan suuret jymyvoimat isoäitinsä Augusta Beatan (Agusta Beata) valmistamasta jymyhunajasta. Voimillaan Nalle pystyy mm. heittämään lentokoneen ilmaan ja pysäyttämään liikkuvan junan sekä taltuttamaan vihollisiaan ja vaarallisia villieläimiä. Vaarat Nalle selvittääkin usein nyrkein tai muutoin jymyvoimiensa avulla, vaikka Nalle toisaalta ristiriitaisesti väittääkin, ettei hän tappele. Muut eivät saa jymyhunajasta voimaa, vaan kolmen päivän vatsavaivat. Poikkeuksellisesti voimaa jymyhunajasta saavat kuitenkin myös Nallen tytär Nalle-Maija, joka tosin saa myös vatsavaivoja, Nallen lemmikkimehiläinen Surre sekä yksi Nallen vihollisista, Murri-Murri (Gluff-Gluff).

Nallen hahmot asuvat maaseudulla Kumpulassa, kaupungin vieressä. Monen hahmon talo sijaitsee korkean vuoren huipulla.

Nalle meni naimisiin Leenan (Brummelisa) kanssa 1981 ja sai perheen vuonna 1982. Perheeseen syntyi lukijaäänestyksen perusteella kaksi poikaa Lennu (Brum) ja Teddy (Teddy) sekä yksi tyttö Nalle-Maija (Nalle-Maja). Myöhemmin vuonna 1986 syntyi vielä tyttö Pampula (Brumma).

Nallella on paljon ystäviä ja vihollisia. Parhaimmat ystävät ovat viisas kilpikonna Kilpinen (Skalman), jolla on kilven alla lähes mitä vain, ja Pomppi (Lille Skutt), joka on naimisissa Niina Kaniinin kanssa. Pompilla ja Niina Kaniinilla on vilkas lapsi nimeltä Minihyppy (Mini-Hopp). Kilpisellä ei ole perhettä.

Kilpisen ja Pompin kanssa Nalle seikkailee monissa seikkailuissa. Kilpinen on erittäin etevä keksijä. Sankarit seikkailevat hänen keksintöjensä turvin monessa tarinassa. Kilpinen on myös keksinyt itselleen ruoka- ja unikellon, joka ilmoittaa hänelle ruokailujen ja unen ajat. Kun kello soi, ei juuri mikään saa Kilpistä heräämään tai lopettamaan syömistään. Eräässä sarjakuvassa Nallen ystävät kokeilivat herättää häntä kovalla melulla, mutta Kilpinen heräsi vasta, kun Teddy huusi apua, koska oli putoamaisillaan jyrkänteeltä alas.

Lukuisat viholliset aiheuttavat Nallelle ja hänen ystävilleen hankaluuksia numerosta toiseen. Sarjan alkuperäinen konna on "ilkeyden maailmanmestariksi" nimetty Susi (Vargen), josta myöhemmin 1970-luvulla tuli kiltti. Eräs pitkäaikaisimmista vihollisista on Kroisos Myyrä (Krösus Sork). Kroisos, joka alun perin tunnettiin suomeksi nimellä Johtaja myyrä, on rikas, ahne ja ilkeä pankkiiri ja liikemies. Kroisos Myyrän apureina toimivat metkumyyrät (aik. nimellä myyräntyöläiset), jotka toimittavat konnantöitä johtajansa käskystä. Muita roistoja ovat muun muassa Suden serkukset, Konna ja Koukku (Knocke och Smocke), merirosvot kapteeni Kenkku, Ketale, Kepuli ja Tunari sekä ilkeä Kasimir Kettu (Reinard Räv). Konnia ottaa kiinni poliisipäällikkö Pontus Koppalakki alias Pontus Paukku (Pontus Kask). Hyvin usein Nalle pyytää poliisipäällikköä, ettei konnia suljeta vankilaan vaan annetaan heille jokin työrangaistus.

Päähahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bamse
 • Nalle - Bamse eli maailman vahvin Nalle
 • Kilpinen - Nallen viisas ystävä, keksijä, jolta löytyy kilven alta "mitä vain paitsi lentokoneita ja valtamerilaivoja", kilpikonna
 • Pomppi, Pikku Pomppi - Nallen ystävä, kasvattaa porkkanoita, kaniini, arka
 • Leena - Nallen vaimo, karhu (aik. suomennettu nimellä Liisa)
 • Teddy - Nallen lukemisesta pitävä poika
 • Lennu - Nallen piirtämisestä pitävä poika
 • Nalle-Maija - Nallen tytär, joka saa jymyhunajasta jymyvoimat mutta myös vatsakivun
 • Pampula - Nallen kuopus, joka leikkii mielikuvitusleikkejä lavuaarin alakaapissa harjan ja rikkalapion kanssa, arka, Minihypyn kaveri, Kilpisen ja Pampulan "salainen" yhteinen tunnuslause on Hakuna matata, karhu
 • Augusta Beata - Nallen isoäiti (isänäiti), joka osaa valmistaa jymyhunajaa, asuu korkealla vuorella, karhu
 • Anna-Riikka - Nallen isoäiti (äidinäiti), lelukauppias, karhu
 • Niina Kaniini - Pompin vaimo, kaniini
 • Minihyppy - Pompin ja Niinan vilkas lapsi, joka joutuu monenlaisiin seikkailuihin koheltamisensa vuoksi, kaniini
 • Susi - Entinen rikollinen, ilkeyden maailmanmestari, nykyisin kiltti susi
 • Suden serkukset - eri sarjoissa monesti eri lailla nimetyt ilkeät sudet, niminä muun muassa Pikkususi, Keppo, Busifer, Santeri
 • Kroisos Myyrä alias Johtaja myyrä - ilkeä ja ahne pohatta
 • Pappa-myyrä - Johtaja myyrän eno, asuu lastentarhassa, kiltti
 • Konna ja Koukku (Knocke och Smocke) - ilkeät kaksoset, varkaita, alun perin Suden kavereita
 • Merirosvot - Kapteeni Kenkku, Kepuli, Ketale ja Tunari, varkaita sekä merellä että varsinkin maalla
 • Kissa Janson ja Kotihiiri (Katten Janson ja Husmusen) - Nallen isoäidin lemmikkieläimet,
 • Lurppa ja Amanda (Lurvas ja Amanda) - Pompin ja Niina Kaniinin koirat
 • Surre - Nallen lemmikkimehiläinen, joka saa jymyvoimat jymyhunajasta
 • Billy-Boy - Nallen hevonen, voittaa usein kisat
 • Polle ja Pikku-Polle - Nallen muut hevoset
 • Kauppias Possunen - kyseenalaisia myyntikeinoja kaihtamaton kauppias, sika
 • Ennätys-Enska - urheileva kani
 • Kolmosten luokkatovereita: Julle (Burre), Vikki, Possu, Ripa, Rapa ja Repa, Siili-Pirjo
 • Nallen lasten luokan opettaja neiti Tarkkanen
 • Nallen äiti Viktoria ja isä Heppe asuvat Jambolaitten saarella, jonne he haaksirikkoutuivat kerran.
 • Kasimir Kettu on ilkeä rosvo ja myös uusi pahis.

Sarjakuvan moraalista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehdessä esiintyvä Nallen koulu opettaa eläimistä, muista kulttuureista, maailmasta ja monista muista aiheista. Joskus aiheina ovat uskomukset ja Kilpisen näkemystä ("En usko mitään mitä en tiedä") pidetään yleensä parempana kuin hänen naiivimpien ystäviensä.

Nalle ja hänen ystävänsä ovat vahvasti kiusaamista, rasismia ja väkivaltaa vastaan. Nalle ei ole vain maailman vahvin vaan myös kiltein ja toistaa usein "kukaan ei tule paremmaksi lyömällä". Sarja on tältä osin ristiriitainen. Toisinaan Nalle lyö vihollisiaan tai käyttää heitä kohtaan muuta väkivaltaa, esim. ripustaa norsun kärsästään roikkumaan. Usein jo pelkkä väkivallan uhka riittää pelastamaan sankarit. Puheen tasolla Nalle vastustaa väkivaltaa, mutta toisaalta se on kuitenkin tarpeen "hyvän" puolustamiseksi.

Sarjan alkuperäinen vihollinen Susi tuli lopulta Nallen ystäväksi, koska häntä kohdeltiin hyvin. Toisinaan Susi kuitenkin ajautuu rikoksiin eikä Pomppi aina luota häneen. Eräissä sarjoissa muutkin yksittäiset viholliset ovat lopulta kääntyneet kilteiksi hyvin kohdeltuina. Nallen pahimmaksi viholliseksi on jäänyt Kroisos Myyrä, rikas kapitalisti. Kroisos tekisi mitä vain saadakseen lisää rahaa; hän on pettänyt mm. veljeään ja enoaan rahan vuoksi. Kroisos Myyrää ei Nallen kiltteys ole onnistunut muuttamaan.

Sarjakuvissa on usein nähty hyvänä omansa jakaminen toisten kanssa. Sen sijaan liike-elämä käyttää sarjassa toisinaan arveluttavia menetelmiä, joita vastaan sankarit taistelevat. Kun vielä 1970-luvulla julkaistiin joitakin koulusivuja, joissa oltiin Kiinan ja Vietnamin puolella, jotkut ovat päätelleet sarjakuvan olevan kommunismin myönteinen. Riidan huippukohta saavutettiin, kun Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt (maltillinen kokoomus) antoi valtiovierailullaan Bill Clintonille Bamse-kravatin. Kun Nallelle syntyi lapsia, sarjakuvan huomio siirtyi paljolti perhe-elämän kuvaamiseen ja vasemmistosyytökset vähenivät.

Ruotsissa rauhanpuolustajat protestoivat 2000-luvun alussa Boforsin RBS 23 BAMSE -ohjusjärjestelmälle annettua nimeä, koska heidän mukaansa väkivallattomuutta edustavan sarjakuvahahmon nimeä ei pidä yhdistää aseisiin.[1]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Don Marksteinin mukaan Nalle on kopioitu Anselmi Pandasta (Andy Panda), joka on samantapainen, isokorvainen nallehahmo, jonka ystäväpiiriin kuului samoin kilpikonna (nimeltä Winchester).[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen: Byt namn på Boforsrobot! svenskafreds.se. 24.1.2000. Viitattu 30.8.2009.
 2. http://www.toonopedia.com/andypand.htm

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]