Hakuna matata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hakuna matata on swahilia ja tarkoittaa "ei huolta".

Sanontaa käytettiin ruotsalaisen Rune Andréassonin sarjakuvassa Bamse (Maailman vahvin Nalle). Sanonnasta tuli Nallen lapsen Pampulan ja Kilpisen yhteinen salaisuus, ja se on esiintynyt sarjassa useasti. Lauseen merkityksen tietävät vain he.[1]

Sanonnasta tuli laajalti tunnettu maailmalla, kun se esiintyi vuonna 1994 tehdyssä Disneyn piirroselokuvassa Leijonakuningas, jossa sitä käyttivät hahmot Timon ja Pumba. "Hakuna Matata" on myös tässä elokuvassa esiintyvän Elton Johnin säveltämän ja Tim Ricen sanoittaman laulun nimi.

Sanni on myös tehnyt "Hakuna matata" -kappaleen debyyttialbumilleen Sotke mut. Idea kappaleeseen tuli hänen lopettaessa työt hampurilaisravintolassa.

Muun muassa Dar es Salaamin yliopiston piirissä vaikuttavat, swahilin puhtautta vaalivat piirit pitävät ilmaisua Hakuna matata epäpuhtaana ilmaisuna.[2] Se luokitellaan "turistikieleksi" tai "Kenian swahiliksi". Oikea tapa ilmaista asia swahiliksi on käyttää ilmaisua Hakuna shida (ha: negatiivimuoto, kuna: olla, shida: ongelma, huoli).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kysymys: Hakuna matata Kysy.fi. Arkistoitu 16.1.2019. Viitattu 15.1.2019.
  2. Tansaniaan työelämäjaksolle Koput Tansaniassa. 30.5.2016. Viitattu 15.1.2019.
Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.