Hiltulanlahti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hiltulanlahti
Kaupunki Kuopio
Suuralue Hiltulanlahti
Kaupunginosa nro 36
Väkiluku 242

Hiltulanlahti on maaseutukylä ja taajama Kuopiossa. Taajamassa oli vuoden 2011 lopussa 242 asukasta.[1] Hiltulanlahden kylässä on puolestaan noin 500 asukasta.

Hiltulanlahden koulun päärakennus ja viipalekoulu Hiltulanlahdessa.

Hiltulanlahti sijaitsee noin 15 kilometriä Kuopion keskustasta etelään vanhan vitostien eli seututie 553:n varrella. Lähes koko Hiltulanlahden asuntokanta koostuu omakotitaloista. Alueen rakentamista on toteutettu usealla vuosikymmenellä ja prosessi jatkuu edelleen. Hiltulanlahden asukasluku kasvaa jatkuvasti ihmisten muuttaessa asumaan Kuopion keskustaajaman ulkopuolelle. Hiltulanlahteen on kaavailtu asuntoja jopa 3 000 uudelle asukkaalle. Rakentaminen käynnistynee Saaristokaupungin jälkeen 2010-luvulla.

Hiltulanlahden koulu on noin 130 oppilaan alakoulu, jota on laajennettu viipalekoululla vuonna 2003 oppilasmäärän kasvun aiheuttaman tilanpuutteen vuoksi. Sittemmin tiloja on otettu käyttöön myös viereisestä yksityisestä päiväkodista.

Vanuvuori on Hiltulanlahden merkittävin nähtävyys. Hiltulanlahdessa on myös oma kylätoimikunta, seurantalo Vanula ja Takkabaari.

Hiltulanlahteen sijoittuu myös Matkuksen yritysalue, jossa Kauppakeskus Matkus sijaitsee.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taajamat väkiluvun ja väestöntiheyden mukaan 31.12.2011 8.2.2013. Tilastokeskus. Viitattu 22.3.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]