Savilahti (Kuopio)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Kuopion kaupunginosasta. Sanan muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Savilahdessa sijaitsee mm. Itä-Suomen yliopiston kampusalue.

Savilahti on noin kaksi kilometriä Kuopion keskustan länsipuolella oleva alue. Savilahtea ei pidetä virallisena kaupunginosana vaan se lasketaan kuuluvan mm. Puijonlaakson kaupunginosaan. Aluetta rajaavat kaupunginosat Neulamäki, Niirala ja Puijonlaakso.

Savilahdessa sijaitsee Kuopion tiedepuisto: Technopolis Kuopio (jossa noin 200 yritystä ja yhteisöä, mukaan lukien Savonia-ammattikorkeakoulun hallinto ja koko sen ICT-alan tutkimus & tuotekehitys sekä koulutus, VTT, KTL, GTK, Evira, Työterveyslaitos, Honeywell, Puolustusvoimien Ruokahuollon Esikunta ja Ilmatieteen laitos), Itä-Suomen yliopisto, Kuopion yliopistollinen sairaala, Harjulan sairaala sekä Kuopion suurin yksittäinen kauppa, Prisma. Edellisten myötä Savilahti on kaupungin kolmanneksi suurin suunnittelualue työpaikkojen määrällä mitattuna (4 004 / 45 414, 1.1.2008[1]). Lisäksi alueella sijaitsee puolet kaupungin korkeakouluopiskelijoista ja noin kaksi kolmasosaa korkeakoulujen henkilökunnasta.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueen kehitys nykyiseen suuntaansa sai alkunsa, kun tämä Harjulan suurtilaan kuuluneet Savilahden ranta-alueet siirtyivät Kuopion kaupungin omistukseen vuonna 1866, osana koko tilan kauppaa. Tilan olivat aiemmin omistaneet Tawastit ja Karl Leonard Lode (Ukko Lode).

1800-luvun lopulla kaupunki rakennutti lahden pohjoisrannalle vaivaiskodin ja 1904 valmistuneen Syrjälän, joka on vanhin sairaala-alueella edelleen oleva hoitorakennus. 1915 valmistui alueelle arkkitehti J. V. Strömbergin suunnittelema Vanha Kivelä. Kaupungin omistaman sairaala-alueen rakentaminen on jatkunut edelleen 1960- ja 1980-luvulla ja näin Harjulan sairaalasta on muodostunut Kuopion kaupungin pääsairaala.

Puolustusministeriö perusti 1935 Savilahden etelärannalle ammuslataamon, jonka rakennuksista osa on edelleen Kuopion yliopiston ja Geologian Tutkimuskeskuksen käytössä.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin omistaman Kuopion keskussairaalan päärakennus valmistui 1959 lähelle Harjulan sairaalan aluetta.

Kuopion yliopiston ensimmäinen uusi rakennus Canthia valmistui alueelle 1978, minkä jälkeen yliopistokampuksen rakentaminen on ollut erittäin vilkasta.

Technopolis Kuopion (silloisen Teknologiakeskus Teknian) ensimmäinen rakennus Tietoteknia valmistui Savilahden pohjukkaan vuonna 1990 ja Osuuskauppa PeeÄssän omistama Prisma -automarket vuonna 1996.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuopion työpaikat ja elinkeinorakenne 1.1.2008. Kuopion kaupungin yrityspalvelu, 2008. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 8.1.2009).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.